Chiar dacă este post, ne putem răsfăța cu deserturile noastre preferate. Gogoșile sunt cele mai la îndemână deserturi de casă pe care le poți prepara, chiar și cele de post. Fără lapte, unt sau ouă, gogoșile de post nu trebuie să fie fade, dimpotrivă îți arătăm o rețetă simplă dar foarte gustoasă de gogoși pufoase de post. Această rețetă o poți face oricând în timpul anului, este economică iar, gogoșile, îți garantăm că sunt delicioase.
Te întrebi cu ce alt ingredient poți înlocui laptele? Nimic mai simplu, laptele poate fi înlocuit cu suc de portocale, proaspăt stors sau apă pe care o aromatizezi cu extract de vanilie sau de portocale. Aluatul se prepară după rețeta obișnuită, este un aluat dospit cu drojdie proaspătă sau uscată.
1. Într-un castron încăpător se cerne făina care se amestecă cu un praf de sare.
2. Într-un castron se dizolvă drojdia proaspătă împreună cu o linguriță de zahăr și două linguri de apă călduță. Se lasă deoparte, până drojdia se lichefiază, apoi se toarnă peste făină.
Dacă folosiți drojdie uscată, o amestecați direct cu făina și zahărul.
3. Peste făină se adaugă coaja de portocală și apa călduță sau sucul de portocale. Se amestecă bine toate ingredientele. Dacă aluatul este prea uscat se mai adaugă 1-2 linguri de apă călduță.
4. Se frământă aluatul, adăugând treptat uleiul. După ce s-au încorporat toate ingredientele, ne oprim din frământat.
5. Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă la dospit până își dublează volumul, la loc călduț.
6. Pe blatul de lucru se presară puțină făină și se întinde aluatul în foaie de 1 centimetru grosime.
7. Se decupează cercuri cu ajutorul unui pahar. Gogoșile decupate se așază pe o tavă și se lasă la dospit pentru 15 minute, acoperite cu folie alimentară.
8. Într-o oală cu fund dublu și suficient de adâncă, se încinge uleiul până la 170 de grade apoi se reduce focul la mediu. Pentru a testa dacă uleiul este suficient de încins se pune o bucățică de aluat în ulei, dacă sfârâie și se ridică la suprafață, atunci temperatura este optimă pentru prăjit. Astfel gogoșile nu vor fi îmbibate cu ulei. Stratul de ulei este necesar să fie adânc de 5-6 centimetri.
9. Gogoșile se pun în număr mic la prăjit.
10. După ce s-au rumenit frumos pe ambele părți, gogoșile se scot pe un șervet absorbant de hârtie.
11. Se servesc pudrate cu zahăr pudră vanilat sau umplute cu gem.