A face gogoși pentru prima dată poate părea un pic intimidant, dar vă asigur că această rețetă este foarte ușoară. Dacă este prima ta aventură în prepararea gogoșilor de casă, aceasta este o rețetă bună de încercat pentru începători. Sincer, partea cea mai grea a acestei rețete ușoare este să așteptați până când gogoșile sunt suficient de reci pentru a fi mâncate după ce au fost prăjite. Iată câteva trucuri pentru a obține gogoși simple pufoase și aerate.
Deoarece în această rețetă de gogoși folosim drojdie, este nevoie să vă alocați puțin timp înainte. Aluatul pentru gogoși are nevoie de 1- 2 ore de creștere, de aceea eu fac aluatul de dimineață, iar înainte de prânz prăjesc gogoșile. Pentru a obține gogoși pufoase, vă las mai jos câteva recomandări pentru prepararea lor:
1. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei cu cel puțin o oră înainte.
2. Aluatul pus la dospit trebuie să-și dubleze volumul. Aluatul se pune într-un vas acoperit cu folie alimentară la un loc călduț.
3. Dacă doriți ca gogoșile să aibă interiorul aerat, cu găuri, aluatul se întinde mai subțire, de grosimea unui deget. Astfel, puteți să le umpleți cu gem sau
diverse creme. Pentru gogoși dense, aluatul se întinde în foaie mai groasă, de 1- 1,5 centimetri.
4. Aluatul dospit se decupează cu o formă specială sau cu un pahar cu diametrul de aproximativ 6 centimetri.
5. După ce gogoșile au fost decupate, se mai lasă la dospit pentru 30 de minute, pe o tavă acoperită cu folie alimentară. Astfel, își vor păstra forma iar
gogoșile vor fi pufoase după prăjire.
6. Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Este important ca gogoșile să nu atingă fundul vasului.
7. Uleiul trebuie încins la 170 de grade, înainte de a prăji gogoșile.
8. Gogoșile se prăjesc la foc mic.
9. După prăjire gogoșile se pun pe șervete absorbante într-un singur strat.
1. Se încălzește laptele la 37°C. Se amestecă laptele cu drojdia și zahărul și se lasă 10 minute, până se formează o spumă.
2. Într-un castron încăpător se bat ouăle cu untul topit, apoi se toarnă amestecul de lapte cu drojdie.
3. Se adaugă coaja de lămâie, zahărul și zahărul vanilat.
4. În compoziția de lapte și ou, se pune făina treptat, amestecându-se continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
5. Aluatul se frământă până devine elastic, omogen și se desprinde de pereții vasului.
6. Se acoperă vasul cu aluat cu folie alimentară și se lasă la un loc călduț pentru o oră, până aluatul își dublează volumul.
7. După ce a dospit, aluatul se întinde într-o foaie de 1 centimetru grosime.
8. Cu un pahar din sticlă se decupează gogoșile și se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
9. Tava cu gogoșile formate se acoperă cu folie alimentară și se lasă la loc cald pentru 30 de minute.
10. Într-o oală adâncă se încinge uleiul apoi focul se dă pe mic.
11. Se pun gogoșile la prăjit, se întorc cu două furculițe pe ambele părți până devin aurii.
12. Gogoșile prăjite se pun pe șervete absorbante, apoi se pun într-un bol și se pudrează cu zahăr pudră vanilat și scorțișoară sau după preferințe.
De asemenea, pentru că aceste gogoși au miezul aerat, sunt ideale pentru a fi umplute cu gem sau cremă de ciocolată/ vanilie. Mie îmi place să le servesc cu sos de smântână fermentată frecată cu zahăr pudră.
Să vă fie de folos!