Varza murată este folosită în special la sarmale în sezonul rece, însă poate fi gătită și în alte moduri. Pentru a sta bine peste iarnă, gospodinele apelează la anumite trucuri și respectă cu sfințenie rețetele transmise din generație în generație. De ce se pune pâine la varza murată și ce alt ingredient mai poate fi de mare ajutor.
Varza se pune la murat toamna târziu, după ce temperaturile de afară scad sub 15 grade. În acest fel, va avea un gust perfect până la Crăciun și nu va fi nici prea acră, nici prea sărată. Cu cât varza este pusă în butoi mai devreme și cu cât este mai cald în locul în care o depozitezi, cu atât se va acri mai tare. Din acest motiv, înainte de a o folosi, gospodinele o lasă în apă, pentru a elimina excesul de sare.
Un ingredient care te ajută să desărezi rapid varza murată este pâinea. Înainte de a folosi varza la gătit, desfă foile și pune-le într-un vas cu apă rece din belșug. Adaugă câteva felii groase de pâine în apă. Este ideal ca pâinea să fie veche de câteva zile, astfel încât să nu se dizolve în apă. Aceasta acționează ca un burete și absoarbe excesul de sare și de aciditate, făcând ca varza să aibă un gust perfect echilibrat.
Cu cât stă mai mult timp în butoi, cu atât marza se va acri mai tare. Pe măsură ce trece iarna și temperaturile cresc, atât varza, cât și saramura, vor avea un gust mai intens. Se poate întâmpla însă ca varza murată să fie prea sărată de la început. Dacă ai preparat saramura prea concentrată sau dacă ai pus varza în butoi devreme, când afară încă erau temperaturi ridicate, poți avea surpriza ca la Crăciun să fie deja prea acră și prea sărată.
Citește și: Cum se așază varza în butoi. Rețeta lui Radu Anton Roman pentru a obține o varză murată perfectă
Ingredientul care o salvează este banalul cartof. Nu este nevoie să diluezi saramura, pentru că riști ca varza să nu mai stea bine, ci poți adăuga un cartof curățat în butoi. Acesta acționează în același mod ca pâinea și absoarbe sarea în exces. Spre deosebire de pâine, care nu poate fi lăsată pe termen lung în butoi, cartoful poate fi pus și lăsat acolo. Dacă butoiul este mare sau varza este prea sărată, pot fi adăugați mai mulți cartofi.