Friptura de miel se numără printre preparatele tradiționale de pe masa de Paște. O pulpă de miel fragedă și bine gătită, alături de o garnitură pe bază de cartofi sau o salată verde reprezintă o idee excelentă pentru felul principal de mâncare din ziua de Paște. Dacă nu este gătită corect însă, carnea de miel va fi ațoasă și tare, nicidecum nu se va topi în gură. Care este greșeala care strică friptura de miel și ce să faci pentru un rezultat excelent.
O friptură de miel perfectă trebuie să fie rumenită și crocantă la exterior, dar fragedă și suculentă în interior. Pentru a obține aceste rezultat, trebuie să ții cont de câteva reguli și să gătești carnea la foc mic. În primul rând, pentru ca friptura să fie aromată și fragedă, o poți pune la marinat. Prepară un amestec din vin alb sec, condimente și usturoi, unge bine bucata de carne și las-o așa la frigider până la 24 de ore.
Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât va fi mai fragedă și mai aromată. Înainte de a pune friptura la cuptor sau pe aragaz, las-o să ajungă la temperatura camerei. O greșează pe care o fac multe gospodine și care face friptura să devină tare și ațoasă este că pun carnea la gătit imediat ce au scos-o din frigider. Diferența de temperatură face ca fibrele din carne să se contracte și să nu obținem o friptură fragedă, iar acest lucru este valabil pentru orice tip de carne, nu doar pentru cea de miel.
Pentru a găti o friptură fragedă, este nevoie de multă răbdare. Carnea trebuie să fie preparată la foc mic, pentru a se pătrunde și a deveni delicioasă. Poți folosi și un termometru pentru carne, pentru a te asigura că nu rămâne negătită la interior. Pentru ca friptura să nu se usuce, este recomandat să fie acoperită cu folie de aluminiu. În acest fel, toate sucurile din carne și marinada se vor păstra în interior, în loc să se evapore.
La final, când carnea este gătită, se poate îndepărta folia, pentru ca friptura să se rumenească la exterior. 15-20 de minute sunt suficiente pentru ca friptura să capete o crustă delicioasă. Când este gata, lasă friptura să de „odihnească” 10 minute, înainte de a o tăia. În acest fel, toate sucurile se vor păstra în carne, iar aceasta nu va fi uscată atunci când este savurată.