Beneficiile consumului de legume sunt mai mult decât demonstrate. Pentru a fi sănătos este esențial și necesar să consumăm zilnic aceste alimente. Pentru a preveni bolile cronice precum bolile de inimă, diabetul sau obezitatea, este necesar să consumăm 400 de grame de legume și fructe, în fiecare zi.
Dintre toate variantele posibile de a consuma aceste produse, fără îndoială, cel mai bine este să le consumăm crude, astfel, beneficiem de tot conținutul de vitamine și minerale al legumelor și al fructelor. Prin tratament termic, se pierd o parte din nutrienți, cum ar fi, de exemplu, vitaminele B sau C, deoarece sunt solubile în apă. De multe ori, datorită ritmului vieții cotidiene, preferăm să cumpărăm legume congelate, care sunt rapid de preparat. Am auzit multe mituri despre legumele congelate, printre care, acela că legumele congelate nu ar fi la fel de sănătoase ca cele crude. E bine de știut că, în general, prin congelarea corectă a legumelor, nu se pierd nutrienții și proprietățile acestora.
Alegerea produsului greșit
Poate credeți în mitul că toate legumele din secțiunea ”congelate” sunt 100% sănătoase, deoarece toate au trecut prin același proces. Există o mare diferență între gama largă de produse congelate!
Cel mai bine este să căutați produse care au fost congelate prin metoda ” congelare rapidă”. Aceasta este o congelare industrială care se realizează rapid, bob cu bob, sau bucată cu bucată, din interior spre exterior, păstrând caracteristicile alimentelor, garantând aroma, prospețimea și sănătatea. Pe ambalajul acestora este trecută specificația de ”congelare rapidă”. Evitați acele produse care nu au trecut prin acest proces.
Bloc de gheață
Alegeți punga cu legume, în care, atunci când o atingeți, legumele nu sunt lipite între ele. Dacă simțiți legumele lipite în blocuri de gheață, însemna că nu a fost menținută corect temperatura în timpul transportului sau a depozitării, astfel legumele s-au dezghețat și s-au deshidratat pierzând textura, savoarea si culoarea.
Întreruperea lanțului de frig
Legumele congelate nu rezistă prea mult înafara congelatorului. Când mergeți la magazin, lăsați la final selecția produselor congelate, în acest fel, lanțul de frig este întrerupt pentru un timp mai scurt, evitând dezghețarea produselor congelate.
Dezghețarea incorectă a legumelor congelate
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli, cum ar fi că ar trebui să lăsați produsele congelate în apă fierbinte sau să așteptați ca legumele să se dezghețe încet în frigider. Nu se poate mai departe de adevăr! Legumele congelate nu se dezgheață, se folosesc ca atare în preparat. Condiția este să adăugați legumele congelate spre sfârșitul preparării mâncării. Motivul este că prima fază a procesului de congelare este blanșarea. În această etapă legumele sunt opărite câteva secunde, pentru a dezactiva procesul natural enzimatic, apoi sunt congelate la temperaturi foarte scăzute. Astfel, dacă puneți legumele de la începutul preparării mâncării, își vor pierde textura și fermitatea.
Păstrarea legumelor congelate prea mult timp
Faptul că sunt congelate, nu le oferă o valabilitate veșnică. Toate produsele congelate au un termen expirare, în cazul legumelor congelate, aceasta este, de obicei, de aproximativ 12 luni.
Vezi și 9 fructe și legume pe care să nu le bagi la congelator. Își strică textura și aroma