Vara este, în general, despre vacanțe, locuri noi, distracție, dar și mai multă mâncare. Ce greșeală fac mulți români din cauza căreia se îngrașă pe parcursul verii? Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates explică ce înseamnă din punct de vedere alimentar acest echilibru și cum îl putem menține în vacanță.
Potrivit nutriționistului, echilibru este foarte important, iar acesta pleacă de la gestionarea corectă a meselor. La fel ca atunci când sunt acasă, și în vacanță oamenii trebuie să aibă mese regulate, să evite prăjeala, dulciurile, sucurile concentrare și alcoolul în exces. Având în vedere că în vacanță oamenii mănâncă mai mult la restauranr trebuie să aibă în vedere faptul că preparatele sunt mai bogate în calorii decât cele preparate acasă. Așadar, mare atenție la mărimea porțiilor!
Cori Grămescu spun că micul dejun este adeseori cea mai importantă masă în vacanță. De ce? Pentru că în funcție de ceea ce alegi să mănânci dimineața setează apetitul și senzația de foame de peste zi.
„Recomandarea mea este să evităm la micul dejun produsele de patiserie, foietajele sau dulciurile, nu doar pentru că au foarte multe calorii (un astfel de mic dejun dulce poate atinge lejer 1000 de kcal), ci pentru că ne și cresc pofta de mâncare si de dulce pentru întreaga zi. O alegere mult mai echilibrată nutrițional este formată din ouă, iaurt, brânzeturi slabe, asociate cu legume sau fructe și respectiv cu o porție mică de cereale integrale sau pâine integrală”, spune Cori Grămescu.
Cori Grămescu a oferit și câteva variante de mic dejun potrivit pentru perioada verii. Astfel va fi o primă masă echilibrată din punct de vedere nutrițional, care oferă energie pentru toate activitățile programate în concediu.
„Este important ca micul dejun să fie echilibrat nutrițional, pentru că ne ajută apoi să facem alegeri alimentare înțelepte și faptul că începem ziua cu o masă nutritivă si echilibrată ne dă de asemenea energie pentru activitățile programate în concediu. Iată cateva exemple de mese echilibrate nutrițional la care putem apela pentru prima masa a zilei:
• 2 ouă fierte, poșate sau ochi impreună cu un bol de legume asortate si 1-2 felii mici de pâine integrală unsă cu crema de brânză, guacamole sau hummus.
• Un iaurt grecesc cu 4-6 linguri de muesli, 6-8 linguri de fructe și câteva nuci
• 4-5 felii de mezeluri slabe de pui, vită sau curcan, 2-4 felii mici de brânză, 1-2 felii mici de pâine, un bol de legume
• O felie frittată sau quiche de legume cu un bol de salata asortată”, mai spune Cori Grămescu.