Ultima zi din an este marcată de numeroase tradiții și superstiții. Trecerea în noul an reprezintă un ritual de care se leagă numeroase obiceiuri, unele dintre ele vechi de zeci de ani. Dacă vrei să ai noroc în anul ce vine, se spune că trebuie să respecți aceste tradiții. Greșeala pe care nu trebuie să o faci sub nicio formă pe 31 decembrie, dacă nu vrei să îți alungi norocul.
Ultima zi a anului și, respectiv, prima zi din anul care vine sunt legate de numeroase obiceiuri care se respectă și acum în popor. Unele dintre ele sunt arhi-cunoscute și se respectă chiar și în alte țări. Se spune, de exemplu, că trebuie să porți ceva de culoare roșie în noaptea dintre ani, pentru a avea parte de noroc. De asemenea, trebuie să ai bani asupra ta la trecerea dintre ani.
De bani se leagă însă și alte superstiții la final de an. Potrivit credinței populare, nu este bine să dai bani cu împrumut în ultima zi din an, pentru că se spune că îi vei risipi tot anul care vine. De asemenea, plătește-ți datoriile până pe 31 decembrie, pentru a nu începe anul următor având bani de dat.
Citește și: Ce se mănâncă în noaptea de Revelion. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă
În ceea ce privește masa de Revelion, asigură-te că nu îți lipsește peștele, pentru a avea noroc în 2023. Și strugurii strebuie să se regăsească pe masa de sărbătoare și să mănânci 12 boabe la ora 12 noaptea. În schimb, carnea de pui nu are ce căuta pe masă în această noapte, deoarece se spune că îți alungi norocul.
Cu toții ne dorim ca noul an să ne găsească cu casa curată și pusă la punct. Asigură-te că faci acest lucru până în ultima zi a anului. Potrivit unei superstiții din popor, este greșit să dai cu mătura pe 31 decembrie și se spune că dacă faci acest lucru, alungi norocul din casă. Nici gunoiul nu se duce în ultima zi a anului, din același motiv. Nimic nu trebuie să iasă din casă în ultima zi din 2022 sau în prima zi din 2023.
Citește și: Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi în noaptea de Revelion. Alungă norocul
De asemenea, nu se spală rufe nici pe 31 decembrie, nici pe 1 ianuarie. La sate această tradiție se respectă chiar până la Bobotează, atunci când se sfințesc apele. Dacă ai haine de spălat, evită, așadar, să faci acest lucru pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie.