Mâncarea de fasole este un preparat foarte gustos și sățios, fiind gătit mult mai des în perioadele de post. Poate fi consumat și cu carne sau diferite combinații, în funcție de preferințe. Indiferent de cum alegi să consumi acest preparat, trebuie să știi cum să îl pregătești mai întâi. Astăzi îți dezvăluim un secret important al bucătarilor pricepuți.
Indiferent că alegi să faci ciorbă sau iahnie de fasole, trebuie să ții cont de un proces important înainte de a o găti. Mai precis, fasolea ar trebui pusă la înmuiat în apă cu câteva ore înainte. Bucătarii iscusiți spun însă că ar fi indicat să pui fasolea la înmuiat în bere. În acest fel ea va căpăta o aromă aparte, care se potrivește perfect cu cea de legume și carne.
Ai nevoie de: 250 de grame de fasole boabe, unul-doi morcovi, țelină, o ceapă mare și una mică, doi ardei grași, patru linguri de ulei, trei linguri de paată de roșii, o foaie de dafin și 10-15 boabe de piper, sare, mărar, tarhon și cimbru.
Mai întâi de toate curăță și spală foarte bine fasole. Pune-o apoi într-un vas cu bere și las-o la înmuiat de pe o zi pe alta. Ulterior, fasolea se clătește cu apă rece și se pune la fiert într-un vas cu apă care trebuie să depășească nivelul boabelor de fasole cu dou-trei degete.
Se lasă la fiert, cu capac, aproximativ o oră. Se adaugă apoi moscovii, ceapa mare tăiată în patru și țelina. Se lasă în continuare la fiert până când boabele de fasole devin bine fierte.
Separat, într-o cratiță cu fundul mai gros se încinge uleiul și se călește ceapa mică, tăcată mărunt. e adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu o jumătate de pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până când se înmoaie. Adaugî apoi fasolea fiartă, piperul, foaia de dafin și pasta de roșii dizolvată într-o cană de supa în care a fost fasolea. Se lasă la fiert la foc mic până când scade sosul. Se potrivește gustul apoi cu sare, piper și verdeață în funcție de preferințe.
Vezi și – Secretul celui mai bun borș de fasole ca la țară. Ingredientul care face toată diferența