Laptele este alimentul care se regăsește în frigiderele multora, mai ales ale celor care au copii. Îl folosim la prepararea deserturilor, la micul dejun, în cafea, la piure și lista poate continua. Depozitat în condiții neconforme, poate fi extrem de periculos, iar majoritatea oamenilor comit această greșeală când pun laptele în frigider.
Laptele se numără printre produsele cele mai perisabile. Dacă nu este păstrat în mod corespunzător, acesta se poate altera rapid, iar consumul lui devine periculos. Atunci când este păstrat la temperaturi ridicate, laptele se strică, iar consumul lui poate duce la toxiinfecții alimentare.
Atunci când cumperi lapte, este recomandat să îl păstrezi la frigider, în ambalajul original. Acesta protejează laptele de bacterii, indiferent că vorbim despre ambalaje din sticlă sau cutie de carton. După ce este desfăcut, laptele se va păstra obligatoriu la rece și va fi consumat în câteva zile. Chiar dacă are termen de valabilitate mai mare, nu este recomandat să consumăm din el după ce a fost desfăcut de mai multe zile.
Toată lumea știe că laptele trebuie ținut la frigider, însă este important și unde anume îl punem în frigider. Mulți români pun sticla cu lapte pe raftul de pe ușa frigiderului, iar acest lucru este complet greșit. Pentru a se păstra în condiții optime, laptele trebuie să stea la o temperatură constantă de 3-4 grade Celsius. Or, pe ușa frigiderului, temperatura este puțin mai ridicată și nu este deloc constantă, din cauza faptului că umblăm de mai multe ori pe zi la frigider.
Raftul din mijloc al frigiderului este locul ideal pentru a depozita atât laptele, cât și alte produse lactate precum iaurtul și brânzeturile. Laptele poate fi păstrat și pe raftul cel mai de jos, însă acesta este rezervat de obicei cărnurilor și peștelui, fiind locul unde temperatura este cea mai scăzută.
Dacă ai dubii cu privire la prospețimea laptelui, poți verifica foarte ușor dacă mai este bun de consumat sau nu. Poate că laptele încă este în termenul de valabilitate, dar a fost deschis de mult timp și s-a alterat. În primul rând, verifică mirosul și consistența. Laptele proaspăt aproape că nu are niciun miros, în timp ce laptele stricat are un miros puternic, înțepător și acru.
Citește și: Prăjitură cu mascarpone, lapte condensat și cremă de zmeură. Nu are nevoie de coacere
Apoi, dacă laptele are un aspect ciudat, îngroșat și începe să capete consistență de iaurt, înseamnă că nu mai este bun. Pentru a testa cel mai repede și eficient laptele, pune puțin într-o lingură și încălzește-l la aragaz, direct pe flacără. În momentul în care atinge o temperatură ridicată, dacă fierbe normal, înseamnă că nu s-a stricat. Dacă își schimbă consistența și se brânzește în lingură, laptele este alterat și nu mai poate fi consumat în siguranță.