Pe cât de simplu pare să pui varză la murat, pe atât de complicat este să reții toate trucurile importante pentru ca aceasta să aibă un gust deosebit. Care este greșeala pe care o faci în fiecare an când pui varză murată? Iată ce spune gospodinele!
Mai întâi se pregătesc toate ingredientele necesare: se alege varza bine coaptă cu foi subțiri, iar saramura se prepară astfel: pentru fiecare 10 litri de apă se folosesc 500 de grame de sare grunjoasă. Se curăță varza, se taie cotorul, se adaugă crenguțe de cimbru, piper, mărar uscat. Apoi se curăță morcovii și rădăcinile de țelină și se taie în felii rotunde. Hreanul se taie pe lungime. Important: verzele se așază cu cotorul în sus. La final, trebuie pus ceva greu peste varză cum este un grătar de lemn și două, trei pietre de râu.
Atenție la prepararea saramurii! Aceasta este gata când fiecare grăuncior de sare este topit complet. Se toarnă peste varză, se așază lucrurile grele deasupra și se pune capacul.
Aici apare greșeala pe care o faci în fiecare an când pui varză la murat! Nu e de ajuns să o pregătești, să o așezi în butoi și să o lași cu capacul pus. În următoarele zile varza trebuie pritocită, de trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi se curăță spuma cu spumiera, apoi se scot pietrele și grătarul și se spală bine. Se șterg cu o cârpă uscată pereții și marginea butoiului. Apoi se ia un furtun gros și lung, îl bagi în butoi și sufli cu putere în el pentru 5-10 minute.
După prima săptămână pritocirea se face mai rar. Așadar poți fixa capacul. Atunci când începe postul Crăciunului, varza din butoi, pusă de Sfântul Dumitru, ar trebui să fie gata, deja acră și bună pentru sarmale.
Ingredientele care se regăsesc în varza murată ajută la încetinirea îmbătrânirii și protejează sistemul nervos. Împiedică astfel pierderile de memorie. Potrivit nutriționistului Florin Ioan Bălănică, varza murată este recomandată inclusiv in tratarea bolilor ulceroase.
”Sărurile minerale, fermenții și enzimele apărute din procesul de fermentație, precum și vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutrițional în tratarea bolilor ulceroase”, a spus dezvăluit specialistul.
Pe lângă vitamine și minerale, varza murată conține și fibre. Zeama de varză murată poate preveni constipația și ajută la o digestie cât mai bună.