Graba și rutina fac dificilă schimbarea obiceiurilor în favoarea unei economii mai mari de energie și a optimizării spațiului din frigider. Uneori, doar acordând atenție unor mici detalii, putem economisi mai mult decât ne imaginăm la factura de electricitate. Frigiderul este probabil unul dintre cele mai mari consumatoare de energie din casă, deoarece este pornit toată ziua, în fiecare zi a anului. Vezi mai jos greșeala uriașă pe care o fac toți românii când pun mâncarea în frigider.
Cum ar trebui ales un frigider? Vă recomandăm să alegeți un model eficient din punct de vedere energetic. Toate frigiderele poartă o etichetă energetică care indică consumul de energie și clasa energetică din care face parte aparatul. O notă bună ar fi A++ sau A+++. Trebuie să țineți cont de faptul că, cu cât aparatul este mai eficient, cu atât economiile sunt mai mari.
O opțiune bună ar fi să alegeți un frigider cu tehnologie inverter. Aceasta adaptează puterea la nevoile din fiecare moment. În zilele noastre, practic toate frigiderele din gama medie și de top sunt No Frost, dar merită să vă asigurați. Această tehnologie previne crearea de gheață în frigider, deoarece, deși poate părea contrariul, gheața nu ajută la răcire și acționează ca un izolator, astfel încât peste 20% din energie ar putea fi pierdută din acest motiv.
Acest aspect este mai important decât credem, scrie mielectro.es. De multe ori încercăm să punem atât de multe lucruri în frigider, încât la final pare că jucăm Tetris încercând să nu lăsăm niciun spațiu gol, indiferent de mâncare, atâta timp cât încape. Greșit! Alimentele nu trebuie așezate pentru a umple spațiile goale, ci fiecare aliment trebuie să aibă un loc anume.
Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că nu toate zonele din frigider au aceeași temperatură. Zona superioară este zona cea mai puțin rece și este perfectă pentru depozitarea alimentelor gătite și a resturilor de mâncare. Iar în partea de jos, deasupra sertarului pentru legume, se află cea mai rece zonă, ideală pentru alimentele perisabile, cum ar fi peștele. Cea mai puțin rece zonă este ușa frigiderului, motiv pentru care este un loc pentru sosuri, sticle și unt.
Vom plasa alimentele cu semnul „după deschidere, păstrați în frigider”, produsele lactate și mezelurile. Nu uitați de lădițele pentru legume, cu condiții de frig și umiditate foarte specifice pentru acest tip de hrană, deoarece o temperatură foarte scăzută le dăunează. Acestea păstrează fructele și legumele la punctul potrivit de prospețime. Pe lângă faptul că favorizează conservarea alimentelor, veți petrece mai puțin timp căutându-le și va scăpa mai puțin frig atunci când deschideți ușa.