Greșeala uriașă pe care să nu o faci în Ajun de Crăciun. Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, gospodinele și gospodarii sunt cu pregătirile pe ultima sută de metri înainte de marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Se fac bucatele alese pentru Crăciun, obicei care are rolul de a atrage belșugul în casă. Totodată, în Ajunul Crăciunului, pe înserat, copiii pornesc la colindat pentru a vesti nașterea pruncului Iisus și primesc în dar bani, fructe, dulciuri, turte, cozonac și alte bunătăți. În această zi există însă și lucruri pe care nu trebuie să le faci, pentru a nu îți alunga norocul din casă.
În Ajunul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos există multe tradiții și obiceiuri care se respectă. În mediul rural, se respectă datina ca stăpânii caselor să meargă prin sat să adune toate lucrurile împrumutate și să le aducă în gospodărie, pentru că locul lor este acasă.
Gospodinele care se ocupă de colacii pentru Crăciun, merg în grădină sau în livadă cu mâinile pline de aluat și rostesc: „măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”.
Totodată, după ce pun pâinea în cuptor, femeile spun: „cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.
Potrivit tradiției, pe 24 decembrie nu se bea rachiu, deoarece se spune că acesta a fost inventat de diavol, care apoi își bate joc de cel care-l bea, spunând că rachiul are întâietate înaintea tuturor bucatelor.
De asemenea, de Ajun nu se se împrumută și nu se dă nimic din casă, întrucât se spune că cel ce dă acum, dă tot norocul afară din casă.
Se spune că în această zi, toate lucrurile bune sau rele pe care le facem se vor întoarce înapoi. De aceea nu sunt îngăduite pizma și supărarea, certurile și loviturile. Cel care lovește cu pumnul va primi înpoi tot atâția pumni cât a dat.
În Ajunul Crăciunului, apicultorii nu trebuie să dea nimic din casă, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le scape pe vremea roitului.
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite. Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea.
Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipă de clipă în toată viaţa lor. Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”