Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia. Lista completă

În 2019 au fost aprobate noile prevederi ale Codului Rutier din Grecia. În același timp au fost introduse și sanțiuni mai dure.
Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia. Lista completă

Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia. Dacă ți-ai planificat concediul în Grecia, iar ca mijloc de transport vei alege să călătorești cu mașina personală, trebuie să știi că odată intrat pe tărâm elen vei fi supus unor reguli de circulație extrem de stricte. Nerespectarea acestora îți poate aduce amenzi extrem de mari și, în funcție de abatere, ridicarea plăuțelor de înmatriculare, imobilizarea autovehiculului sau chiar închisoarea.

Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia

Codul rutier din Republica Elenă este unul dintre cele mai severe din Europa. Dovadă stau măturiile unor români plecați în vacanță în Grecia care au nesocotit legislația și s-au trezit cu sancțiuni dintre cele mai drastice.

În acest sens vă prezentăm câteva dintre mesajele ale conaționalilor noștri de pe pagina de Facebook Forum Grecia:

„Anunț umanitar! Vă rog frumos imperios să vă arătați omenia într-un caz deosebit! Sunt asuprit de polițiștii greci care au avut „bucuria” să îmi ia plăcuțele și vor să le fac o donație pentru mașinile de boieri cu care se plimbă. Vă dau cont de Revolut (…).”

„Pentru parcarea în loc nepermis, în Grecia se ridică plăcuțele de înmatriculare până la plata amenzii.”

„Conduceți legal… Sunt camere marcate pe aplicațiile de navigație, dar mai apar uneori și cu aparate mobile (polițiștii – n.r.), montate câteodată în dube staționate… Amenzile nu sunt mici și nu există loc de negociere.”

Ce contravenții există

Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe, în legislația rutieră din Grecia există o serie de contravenții pentru care poliția elenă poate aplica amenzi și reține permisul de conducere, actele autoturismului și plăcuțele de înmatriculare. Printre acestea enumerăm:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Depășirea vitezei maxime admise cu 30 km/h te lasă fără permis

În ceea ce privește limita maximă admisă de viteză pe autostradă, aceasta este de 130 km/h. Sunt prevăzute însă și limitări de 80 km/h, în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil. Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro, caz în care se reţine şi permisul de conducere pentru o perioadă de 60 zile.

Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia
Greșelile pentru care rămâi fără permis în Grecia

Poți ajunge la închisoare dacă ești prins băut la volan

Codul rustier din Grecia conține prevederi foarte dure pentru cei care sunt depistați băuți la volan.

Astfel, conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool între 0,50 și 0,80 g/l ȋn sânge sau între 0,25 și 0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;

Șoferii cu o alcoolemie între 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat vor fi sancționați cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;

Iar alcoolemia de peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Alte contravenții

1. Centura de siguranță – neutilizarea acesteia se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Nerespectarea culorii roşii a semaforului  – se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

4. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” – se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

5. Staționarea /parcarea ilegală – se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

6. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap – se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

7. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată – se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Ce pățești dacă arunci țigara pe geamul mașinii

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările – se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Prevederea potrivit căreia i se oferea contravenientului posbilitatea achitării a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată, potrivit MAE român. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.9 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *