Guma de mestecat poate elibera microplastice în salivă, arată un studiu pilot - Ego.ro

Guma de mestecat poate elibera microplastice în salivă, arată un studiu pilot

Guma de mestecat poate elibera microplastice în salivă, arată un studiu pilot

Plasticul este peste tot. Multe dintre produsele pe care le folosim zilnic, cum ar fi tocătoarele, hainele sau bureții de curățenie, pot expune oamenii la particule minuscule de plastic, numite microplastice. Acum, un nou studiu pilot sugerează că guma de mestecat poate fi adăugată pe această listă. Cercetătorii au descoperit că mestecarea gumei poate elibera sute până la mii de microplastice în salivă, particule care pot fi apoi ingerate.

Un nou factor de expunere la microplastice

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul reuniunii de primăvară a American Chemical Society (ACS), ce a avut loc între 23 și 27 martie 2025, eveniment la care sunt susținute aproximativ 12.000 de prezentări pe diverse teme științifice.

„Scopul nostru nu este să alarmăm pe nimeni. Oamenii de știință nu știu încă dacă microplasticele sunt periculoase pentru noi sau nu. Nu există studii clinice pe oameni. Dar știm că suntem expuși la plastic în viața de zi cu zi, iar acesta a fost subiectul pe care am dorit să-l investigăm.”, afirmă Sanjay Mohanty, cercetător principal al proiectului și profesor de inginerie la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Studii anterioare realizate pe animale sau pe celule umane au arătat că microplasticele ar putea avea efecte negative, așa că, în timp ce comunitatea științifică continuă să cerceteze acest aspect, oamenii pot lua măsuri pentru a-și reduce expunerea la aceste particule.

Guma de mestecat, o sursă puțin studiată de microplastice

Se estimează că oamenii consumă anual zeci de mii de microplastice (cu dimensiuni între 1 micrometru și 5 milimetri) prin intermediul alimentelor, băuturilor, ambalajelor de plastic sau proceselor industriale. Cu toate acestea, guma de mestecat nu a fost până acum analizată în detaliu ca posibilă sursă de microplastice, deși este consumată pe scară largă în întreaga lume.

Mohanty și studenta sa, Lisa Lowe, au dorit să stabilească numărul de microplastice pe care o persoană le-ar putea ingera prin mestecarea gumei naturale și sintetice. Produsele din gumă conțin o bază cauciucată, îndulcitori, arome și alte ingrediente. Gumele naturale folosesc polimeri pe bază de plante, precum seva unor copaci, în timp ce variantele sintetice conțin polimeri derivați din petrol.

„Ipoteza noastră inițială a fost că gumele sintetice vor elibera mult mai multe microplastice, deoarece baza lor este un tip de plastic”, explică Lowe.

Cum a fost realizat studiul

Pentru acest experiment, cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică și cinci mărci de gumă naturală, toate disponibile comercial. Pentru a reduce variabilitatea cauzată de diferite moduri de mestecare sau de variațiile în compoziția salivei, toate probele au fost mestecate de aceeași persoană.

În laborator, participantul a mestecat fiecare bucată de gumă timp de patru minute, colectând mostre de salivă la fiecare 30 de secunde, urmate de o clătire finală cu apă curată. Într-un experiment separat, probele au fost colectate pe parcursul a 20 de minute pentru a analiza rata de eliberare a microplasticelor. Particulele de plastic au fost apoi colorate în roșu și numărate la microscop sau analizate prin spectroscopie în infraroșu pentru a determina compoziția polimerilor.

Lowe a măsurat o medie de 100 de microplastice eliberate per gram de gumă, deși unele probe au eliberat până la 600 de microplastice per gram. Având în vedere că o bucată tipică de gumă cântărește între 2 și 6 grame, o gumă mai mare ar putea elibera până la 3.000 de particule de plastic. Cercetătorii estimează că o persoană care mestecă anual între 160 și 180 de gume mici ar putea ingera aproximativ 30.000 de microplastice.

Guma naturală nu este mai sigură

Majoritatea microplasticelor s-au desprins în primele două minute de mestecare, iar cercetătorii au observat că nu enzimele din salivă au cauzat acest fenomen, ci efectul abraziv al mestecării. După opt minute de mestecat, 94% din microplasticele colectate în teste fuseseră deja eliberate. Astfel, Lowe sugerează că, pentru a reduce expunerea la microplastice, este mai bine să mestecăm o singură gumă mai mult timp, în loc să începem una nouă.

„Surprinzător, atât gumele sintetice, cât și cele naturale au eliberat cantități similare de microplastice atunci când le-am mestecat”, explică Lowe.

Mai mult, ambele tipuri de gumă conțineau aceiași polimeri: poliolefine, tereftalat de polietilenă, poliacrilamidă și polistiren. Dintre acestea, poliolefinele – o categorie de plastice care include polietilena și polipropilena – erau cele mai abundente.

Impact asupra mediului și concluzii

Studiul a fost limitat la detectarea microplasticelor de 20 de micrometri sau mai mari, din cauza echipamentelor utilizate. Mohanty menționează că este posibil ca particule și mai mici să fi trecut neobservate, iar cercetări suplimentare sunt necesare pentru a evalua eliberarea de nanoplastice din guma de mestecat.

„Plasticul eliberat în salivă este doar o mică parte din plasticul conținut în gumă. Așa că fiți atenți la mediu și nu aruncați guma folosită oriunde”, concluzionează Mohanty.

Dacă nu este aruncată corespunzător, guma mestecată devine o altă sursă de poluare cu plastic.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *