Hairstylistul George Soare ne învață cum să ne protejăm părul pe timp de vară. El demontează miturile legate de modul în care ne spălăm și ne uscăm părul: ”Trăim într-un mediu toxic” EXCLUSIV

George Soare: ”Părul se spală ori de câte ori este nevoie. Atât părul, dar mai ales scalpul”
Hairstylistul George Soare ne învață cum să ne protejăm părul pe timp de vară. El demontează miturile legate de modul în care ne spălăm și ne uscăm părul: ”Trăim într-un mediu toxic” EXCLUSIV

Sezonul estival nu ne aduce doar un bronz frumos și bălăceală la mare sau în piscină, ci și o serie de pericole pentru sănătatea părului. Cunoscutul hairstylist George Soare a împărtășit, pentru EGO.ro, sfaturi utile, pentru ca razele soarelui și apa sărată a mării să nu lase un păr casant și lipsit de vitalitate. El a și demontat câteva mituri legate de modul în care trebuie să avem grijă de sănătatea podoabei capilare și a scalpului.

”Sunt unele persoane care se spală la 2-3 zile, altele la 10 zile”

În ultima perioadă, social media a devenit cumva locul unde toată lumea oferă sfaturi pe diferite subiecte și promovează tot felul de trucuri de îngrijire corporală. De multe ori, aceste sfaturi nu sunt deloc documentate, ci se vorbește doar din propriile experiențe.

Din dorința de a demonta unele mituri legate de îngrijirea corectă a părului și a scalpului am stat de vorbă cu hairstylistul George Soare, specialist cu o experiență de mulți ani în domeniu și prin ale cărui mâini au trecut o sumedenie de vedete. Astfel că, celebrul mit că părul nu trebuie spălat prea des pentru că se îngrașă nu este deloc adevărat, iar George ne și explică de ce.

De câte ori se spală părul

„Părul se spală ori de câte ori este nevoie. Atât părul, dar mai ales scalpul. După cum bine știm, scalpul este pielea capului care este și el în sine un organ, deci face parte din toată pielea corporală. Atunci, mai cu seamă, când vorbim de scalp, pentru că porii sunt deschiși, secretă mult sebum, trebuie curățat ori de câte ori este nevoie. Într-adevăr, depinde de zona geografică, de la persoană la persoană, de la metabolism la metabolism. Sunt unele persoane care se spală la 2-3 zile, altele la 10 zile, dar sunt și persoane care se spală zilnic pentru că așa funcționează metabolismul lor. Ca să nu mai spunem că trăim într-un mediu toxic, este poluare, este praf. Așa cum ne spălam fața și corpul, așa trebuie să avem grijă și de păr”, ne-a dezvăluit George Soare, completând că rutina de îngrijire a părului nu are legătură neapărat cu firul de păr, ci cu scalpul.

„Dacă scalpul este în perfectă stare și nu sunt probleme de sănătate, dermatite, exces de sebum și așa mai departe, atunci la 3-4 zile este mai mult decât ok să se spele pe cap. Acest mit cum că dacă te speli des pe cap ți se îngrașă părul și mai des nu este valabil. Repet, organismul ne apără cel mai bine”.

„Nu soarele ne deteriorează părul”

De departe, cele mai multe informații legate de îngrijirea părului apar în perioada sezonului estival, însă puțini sunt cei care le oferă în mod corect.

„Atunci când ne expunem părul la soare, nu temperatura, nu gradele ne deteriorează părul. Să fim realiști, o temperatură de 40 de grade nu arde pe nimeni, poate pielea sensibilă, dar părul nu. Fibra capilară este extrem de puternică, credeți-mă rezistă la peroxid de 40 (nr. oxidant pentru decolorarea firului de păr). În schimb atunci când ne expunem într-un mediu umed, cum este la mare, pe lângă o apă, împreună cu tot ce înseamnă raze UV și oxigen, se începe decolorarea naturală. Cu alte cuvinte, tot ce facem noi în salon a fost inspirat de natură. Ați văzut australienii, mai ales copiii, au părul acela albicios? Acolo a fost oxidat în mod natural. Mai ales pentru posesoarele de păr blond, ca să nu se înceapă acest proces de decolorare naturală, trebuie să blocăm aceste raze UV. Oxigenul nu avem cum să-l blocăm, umiditatea din atmosferă nu avem cum, și atunci alegem să blocăm acest factor. Dacă acest factor este blocat nu există risc de decolorare”, ne-a explicat specialistul.

George Soare
George Soare

”Dacă am intrat în mare sau în piscină, trebuie desalinizat părul”

Din punctul de vedere al lui George Soare, cele mai mari greșeli se fac atunci când nu se acordă o atenție deosebită scalpului și se pune doar accentul pe fibra capilară. De aceea, în toamnă, ajung pe mâna lui tot felul de doamne și domnișoare care nu și-au îngrijit bine părul atunci când au mers la mare sau piscină.

„Dacă au intrat într-o apă destul de sărată, dacă au intrat în piscină unde sunt tot felul de chimicale, nu mai vorbim de clor și tot felul de pigmenți care dau nuanța aia de apă azurie, și care, odată ajunși în păr, mai ales pe un păr vopsit care a fost supus chimic, riscă să se trezească cu toate nuanțele pământului. De aceea recomand curățarea părului după fiecare expunere. Sarea, după cum bine știți, deshidratează și încep mâncărimile și pielea devine sensibilă. Așa se întâmplă și cu părul, dar și cu scalpul. Pentru că de scalp nu povestește nimeni. Pielea este mult mai importantă. Părul crește, se reface, dacă se distruge se tunde, dar pielea, odată afectată, mai ales pielea scalpului, are nevoie de multe tratamente să fie adusă la normal. Așa că vara ne protejăm cu pălării sau cu tot felul de accesorii, iar dacă am intrat în mare sau în piscină, trebuie desalinizat părul”, ne-a mai dezvăluit hairstylistul.

”Balsamul nu face decât să descurce un păr încurcat”

De asemenea, George ne sfătuiește să nu se mai țină cont de sfaturile apărute în social media, precum că un balsam aplicat înainte de șamponare ajută la tratarea părului deteriorat.

„Balsamul este diferit de mască. Balsamul practic doar înmoaie părul, ajută la descurcat, dar el nu are nicio proprietate de a trata sau de a reface o culoare. Balsamul nu face decât să descurce un păr încurcat. Dacă vorbim de femei care au părul creț atunci este bine să-l descurce înainte de a merge la spălat, însă cu peria, nu cu balsam. Noi recomandăm periile din păr natural, care să nu fie rigide. Ce trebuie să rețină toată lumea, nu doar cele cu părul creț, este că pieptănatul se face de jos în sus, de la vârfuri, nu de la rădăcină. Când periatul se face de la rădăcină, indiferent de tipul de perie nu se face nimic altceva decât să se blocheze la mijloc acele noduri deja formate de la fixativ, praf, sebum”, ne-a mai spus George care încearcă să puncteze faptul că un balsam nu va înlocui niciodată un șampon.

”Noi recomandăm minimum 2 șamponări”

Secretul unui păr sănătos constă în șamponarea corectă.

„Noi recomandăm minimum 2 șamponări. Primul șampon se adresează pielii capului, pentru că avem nevoie de un șampon special pentru aceasta, iar al doilea șampon este destinat fibrei capilare. Mai puțin persoanelor cu părul scurt și foarte scurt. Băieții, spre exemplu, pot folosi un șampon și este ok. Vorbesc de băieții cu părul scurt, căci sunt și băieți cu părul lung, dar intră pe ritualul feminin. Cele două șampoane nu ar trebui să lipsească din rutina oricărei femei posesoare de mediu și lung. Al treilea pas, la fel în funcție de situația părului, este această mască, balsam sau fiole, tratament”.

„Nu se întâmplă nimic dacă șamponăm părul cu capul în jos”

Legat de alt mit care este vehiculat, cum că spălarea părului trebuie făcută cu capul în jos, George Soare are o explicație pe cât se poate de plauzibilă.

„Nu se întâmplă nimic dacă șamponăm părul cu capul în jos. Doar circulația sângelui să fie doar destul de agitată și o să ne ia amețeala când ne ridicăm. Cea mai confortabilă poziție este la saloane, unde doamnele pot sta un pic așa la orizontală și face ca spălatul să fie mai plăcutul. Dar acasă ne spălăm normal. Probabil acest mit cu spălatul cu capul în jos este că nu îți mai intră clăbucul în ochii. În schimb uscatul cu capul în jos este recomandat persoanelor care vor să obțină volum. Este mult mai ușor, cu ajutorul unei perii, să dezlipim părul de pe piele și obținem o rădăcină voluminoasă. Asta da, asta o facem de multe ori și noi la salon pentru că este mult mai rapid. Întotdeauna trebuie să pieptănăm părul. Nu uscăm un păr care este încâlcit, pentru că el se va usca cum este încâlcitura, iar dacă vorbim de un păr creț mai cu seamă”, a mai povestit George Soare pentru EGO.ro.

Video: Daniel Bălan

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *