Hepatita misterioasă la copii se răspândeşte agresiv în întreaga lume. Potrivit primelor informaţii, aceasta afectează în general copiii până la 16 ani. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina sa „Spitalul virtual pentru copii” câteva detalii despre această afecțiune.
Potrivit pediatrului, specialiștii nu au identificat niciun virus hepatic cunoscut, până acum (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Dar, mai arată el, există unele dovezi de infecție cu adenovirusuri la unii dintre pacienți.
„Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă… Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății – au avut nevoie de transplant hepatic”, spune el. Jumătate dintre copii s-au vindecat deja, dar un copil a murit.
Potrivit CNN, aproximativ trei sferturi din cei 53 de copii care au fost testați pentru adenovirus în Marea Britanie au fost pozitivi. Virusul care provoacă Covid-19, pe de altă parte, a fost găsit la doar șase dintre copiii care au fost testați.
Adenovirusurile alcătuiesc o familie mare de viruși care se pot răspândi de la o persoană la alta, provocând o serie de boli, inclusiv răceală, diaree sau gastroenterită. Ele sunt doar rareori o cauză a hepatitei severe, la persoanele sănătoase.
Dar aceste cazuri de hepatită apar pe măsură ce răspândirea adenovirusului a crescut în ultimele luni, împreună cu alți viruși obișnuiți. Acestea s-au răspândit mai intens odată cu încetara măsurilor de prevenire a Covid-19. Comportamentele impuse în pandemie au ținut majoritatea germenilor la distanță.
După ce au scăzut dramatic în timpul pandemiei, cazurile documentate de adenovirus au reînceput să crească. Acum sunt la niveluri mai ridicate decât cele înregistrate înainte de Covid-19.
Deși investigațiile se învârt în jurul adenovirusului, este încă neclar cum ar putea provoca inflamația ficatului. Experții spun că virusul poate fi doar un factor care duce la aceste cazuri. Dar, de fapt, nu este singurul lucru ce se întâmplă în organism.
„Poate exista un cofactor care să determine un adenovirus normal să producă o prezentare clinică mai severă la copiii mici, cum ar fi o susceptibilitate crescută din cauza expunerii reduse în timpul pandemiei, anterior SARS-CoV-2 sau altă infecție, sau o coinfecție sau toxină încă nedescoperită. În mod alternativ, este posibil să fi apărut o nouă tulpină de adenovirus cu caracteristici modificate”, a spus agenția de sănătate din Marea Britanie într-o informare.
Oamenii de știință din Marea Britanie analizează acum un anumit tip de adenovirus din probele de sânge. Ei cred că ar putea avea o legătură cu hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii.
Potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, cazurile sunt în mare parte la copii sub 5 ani. Media de vârstă este 3 ani și doar „un număr mic de copii cu vârsta peste zece ani sunt investigați”.
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că au fost identificate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii în 11 țări, inclusiv cel puțin 17 transplanturi de ficat și un deces.
În Statele Unite, au fost identificate cazuri potențiale în Alabama, Carolina de Nord și Illinois.
Medicul pediatru Mihai Craiu a tratat subiectul pe pagina sa de socializare. El spune că există unele lucruri pe care le putem face pentru a evita îmbolnăvirea.
„Să ne spălăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect”, spune el.
Medicul mai atrage atenția la supradoza de paracetamol, deoarece acest medicament poate afecta ficatul.
„Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale
Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid. Panica și automedicația sigur nu ajută”, mai arată el, referindu-se la medicația pentru hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii.