Idei de mâncăruri cu vinete. Rețete și trucuri de aur din bucătărie pentru preparate delicioase, ușor și rapid de realizat

Sunt potrivite și pentru perioada postului

Scris de: Daoud Andra

06 Aug. 2023

Idei de mâncăruri cu vinete. Rețete și trucuri de aur din bucătărie pentru preparate delicioase, ușor și rapid de realizat

Vinetele se găsesc peste tot în această perioadă și pot fi incluse într-o mulțime de preparate. Pe lângă salata de vinete, pe care majoritatea gospodinelor o prepară, există și alte mâncăruri delicioase și savuroase pe care le putem găti, pornind de la aceste legume. Idei de mâncăruri cu vinete ușor de făcut, ideale pentru vară, delicioase și sățioase.

3 idei de mâncăruri cu vinete pe care trebuie să le încerci

Atunci când te gândești la vinete, de obicei îți vin în minte câteva preparate clasice, precum salata de vinete coapte sau vinetele pane. Pe lângă acestea, din vinete se pot pregăti multe mâncăruri delicioase și savuroase, unele dintre ele potrivite și în perioada postului. Iată câteva idei de mâncăruri cu vinete pe care le poți încerca vara aceasta!

Tocăniță de vinete cu năut

Această mâncare cu specific oriental este ideală mai ales în timpul postului. Combinația de vinete cu năut este delicioasă și sățioasă, iar mâncarea este ușor de făcut.

Citește și: Secretul celor mai delicioase vinete la borcan pentru iarnă. Doar câțiva oameni știu această rețetă

Ingrediente:

  • 1 vânătă
  • 1 ceapă
  • 2 roșii sau o lingură pastă de tomate
  • ulei de măsline
  • o conservă năut
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt
  • zeamă de lămâie

Citește și: Cu ce poți să înlocuiești uleiul în salata de vinete. Așa va fi mult mai delicioasă. Bonus: nici nu îngrașă

Mod de preparare:

Se curăță ceapa și se toacă mărunt. Se pune la călit în câteva linguri de ulei, cu sare și piper. Se spală vânăta și se taie cubulețe. Se adaugă peste ceapă și se călește împreună cu aceasta timp de câteva minute. Bucățelele de vânătă trebuie să se rumenească pe toate părțile.

Se adaugă roșiile decojite și tocate sau pasta de tomate și apă cât să acopere vinetele. Se lasă să dea în clocot, după care se pune și năutul. Se lasă să mai fiarbă la foc potrivit 10-15 minute sau până când sosul scade. La final, se condimentează după gust și se adaugă verdeață proaspăt tocată și zeamă de lămâie.

Idei de mâncăruri cu vinete
Mâncare de vinete cu năut

Vinete evantai la cuptor

O rețetă pe bază de legume, dar care se poate servi alături de tzatziki sau iaurt grecesc simplu. Se prepară ușor și are un gust nemaipomenit.

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 4-5 roșii
  • usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • verdeață
  • iaurt grecesc (opțional)

Citește și: Ce să presari peste vinete dacă salata a ieșit amară. Ingredientul secret care le schimbă imediat gustul. Așa le salvezi imediat

Mod de preparare:

Se spală vinetele și se taie pe lung, până la cotor, felii de aproximativ 1 cm grosime. Acestea trebuie să rămână unite în zona cotorului, de aceea nu se taie până la capăt. Se stropesc cu ulei de măsline, se presară sare și se lasă așa timp de câteva minute.

Se taie roșiile și usturoiul felii. Se pun rondele de roșii și de usturoi între feliile de vinete, se mai stropesc încă o dată cu ulei de măsline și se dau la cuptor pentru 30-40 de minute. Se adaugă verdeață proaspăt tocată peste vinetele coapte și se servesc cu tzatziki sau iaurt grecesc deasupra.

Caponata siciliana

O rețetă tipic italiană, delicioasă, aromată și ușor de pregătit. Este ideală și ea în perioada postului.

Ingrediente:

  • 2-3 vinete
  • 1 ceapă
  • 2 tije de țelină apio
  • o mână de măsline verzi
  • 1 lingură capere
  • 300 g roșii
  • 2 linguri bulion
  • 2 linguri muguri de pin
  • 1 linguriță zahăr
  • ulei de măsline
  • busuioc proaspăt

Citește și: Rețete cu vinete. Cele mai delicioase rețete pe care le poți prepara, îi vei cuceri instant pe cei dragi

Mod de preparare:

Se spală vinetele și se taie cuburi. Se presară sare și ulei de măsline peste ele și se rumenesc bine în tigaie sau la cuptor, pe hârtie de copt. După ce vinetele sunt gata, se gătesc celelalte ingrediente. Se toacă mărunt ceapa și apio și se călesc în ulei de măsline, cu sare și piper. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cuburi și bulionul.

Se lasă pe foc timp de 10 minute, după care se adaugă zahărul, măslinele, caperele și se amestecă. La final, se pun vinetele, se mai lasă pe foc câteva minute, după care mâncarea este gata. Se adaugă busuioc proaspăt tocat și mugurii de pin trași la tigaie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *