Ziua de 20 decembrie este dedicată, în mod tradițional, sacrificării porcului și pregătirii bucatelor pentru Crăciun. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care se ține cont cu sfințenie, iar una dintre acestea are legătură cu prima mâncare care se face din carnea proaspătă de porc. Cum faci cea mai bună pomană a porcului de Ignat? Aceasta este rețeta tradițională!
În fiecare an, pe data de 20 decembrie, este sărbătorit Ignatul. Această zi este dedicată sacrificării porcilor și pregătirii cărnii pentru sărbători. În popor, se spune că nu este bine să faci alte treburi casnice pe 20 decembrie, ci să te ocupi numai de carnea de porc. De asemenea, se mai spune că porcii care nu sunt tăiați de Igant, vor slăbi și nu vor mai mânca bine.
Obiceiurile care s-au transmis din generație în generație, legate de tăierea porcului, sunt numeroase. În popor se zice că este bine ca porcul să fie tăiat pe lumină, după răsăritul soarelui, pentru că atunci nu circulă spiritele rele. De asemenea, carnea trebuie să fie tranșată și pregătită până la asfințit.
Citește și: Tradiții și superstiții de Ignat 2023. Ce e bine să faci în această zi, obiceiul care aduce noroc
Locul pe care se taie porcul este purificat, fiind stropit cu agheasmă și tămâiat. Tradiția spune că este bine ca porcul să fie așezat cu capul spre Răsărit. La tăierea porcului participă doar bărbați, în timp ce de pregătirea cărnii se ocupă femeile.
După ce este pârlit, spălat și tranșat, prima parte a porcului care se duce în bucătărie este căpățâna. Aceasta trebuie să fie orientată cu râtul înainte și se spune că, în acest fel, vei avea parte de noroc și abundență în anul care vine.
Din carnea de porc se prepară tobă, cârnați, jumări, iar restul se pune la afumat sau la garniță. Prima mâncare ce se face însă din carne proaspătă este pomana porcului. Preparatul tradițional se face în ziua în care s-a tăiat porcul, iar din el trebuie să guste toți cei care au ajutat la tăierea animalului și la pregătirea cărnii.
Citește și: De ce se taie porcul de Ignat. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor
La pomana porcului se folosește, așadar, carne macră, proaspătă. Este ideal să fie o carne mai grasă, pentru ca preparatul să iasă gustos. Pe lângă carne, se mai adaugă vin și mirodenii și se gătește totul la foc lent.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală carnea și se șterge cu prosoape de hârtie, după care se taie în bucăți potrivite. La fel ca orice mâncare tradițională, pomana porcului iese mai gustoasă dacă este gătită în ceaun sau într-un vas de fontă, la foc de lemne sau pe plită. Se pune vasul la încins și se adaugă bucățile de carne de porc, mai întâi cele cu grăsime. Aceasta se va topi, iar carnea se va rumeni în untura pe care o lasă.
Citește și: Când se taie porcii de Crăciun, de fapt. Tradiții și obiceiuri românești pe care puțini le știu
După ce carnea de porc este rumenită pe toate părțile, se adaugă vinul, sare și piper după gust și boia. Se amestecă bine și se lasă la foc potrivit. Când carnea este pe jumătate gătită, se toacă cepele și cățeii de usturoi și se adaugă în vas. Se amestecă din nou și se mai lasă pe foc până când carnea este fragedă și se poate rupe cu furculița.
Dacă mai este nevoie, se mai adaugă câte o jumătate de cană de apă, astfel încât carnea să se gătească înăbușit. La final, se lasă lichidul să se evapore, iar carnea să se rumenească în grăsime. Pomana porcului este gata și se servește cu mămăligă și cu murături. Din acest preparat tradițional trebuie să guste toți cei care au participat la tăierea porcului.