Deși există o părere generală a părinților cum că dinții de lapte ai copiilor nu sunt atât de importanți, întrucât ajung la un moment dat să cadă, specialiștii în sănătate dentară spun că această gânire este complet greșită. Dr. Ada Epistatu a mărturisit, în cadrul emisiunii EGO Life by Dana Săvuică, că dinții de lapte și modul în care îi scoatem contează foarte mult. Dacă aceștia nu sunt corect extrași, maxilarul nu se dezvoltă cum trebuie și copiii ajung ca, în adolescență sau la maturitate, să aibă probleme mari de sănătate.
„Dinții de lapte sunt foarte importanți. Din păcate toți consideră că se vor pierde și nu au grijă de dinții copiilor lor. Acești dinți, prin creșterea și schimbarea lor, stimulează creșterea oaselor maxilare, care participă la frumusețea și personalitatea feței tale. Atunci când nu gândești așa, copilul va suferi mai târziu. Va avea oasele maxilare mai puțin dezvoltate. Ca estetică facială se schimbă totul și ajunge la intervenții chirurgicale din domeniul stomatologic pentru lărgirea oaselor maxilare. ”, a explicat medicul Ada Epistatu, doctor în medicină dentară, specializată în implantologie, radiologie și estetică dentară.
Dar asta nu este tot. Dezvoltarea incorectă a oaselor maxilarului vor cauza probleme nu doar de ordin estetic, ci și funcțional (de înghițire, de masticație, de respirație), care la rândul lor vor duce la apariția unor alte probleme, afirmă specialistul. Practic este ca un joc de domino cu implicații în tot sistemul osos și nu numai.
„Atunci când maxilarele nu se dezvoltă corect, duc mai târziu la probleme de deglutiție (de înghițit), de mestecat și la probleme de respirație. Am foarte mulți pacineți la ora actuală care trec prin chirurgie ortognată pentru că nici aparatul în sine nu mai poate să compenseze, dar au ajuns la 40 de ani să facă lucrurile acestea pentru că și-au dat seama că nu dorm bine, nu respiră bine noaptea, dinții de jos nu ajung cu palatul de sus, adică nici nu mai sunt în contact dinții și au durere în masticație. Și atunci trec printr-o chirurgie de amploare, care slavă Domnului astăzi este mult mai ușoară, iar recuperarea la fel, dar foarte importantă.”, a precizat Ada Epistatu.
De asemenea, dezvoltarea corectă a danturii de lapte ajută și la dezvoltarea cerebrală normală a copilului, dar și a coloanei vertebrale. În plus, prin nedezvoltarea corectă a liniei mandibulare se paote ajunge la probleme de postură a copilului, a explicat dr. Ada Epistatu.
Nu ne dăm seama ca părinți că o linie o interprătundere perfectă a dinților de sus cu cei de jos ajută la dezvoltarea cerebrală a copilului. Atunci când dinții sunt puși într-o poziție corectă, când vin în contacte corecte, apare această linie între mandibulă și articulație, care dă poziția capului.
De la poziția efectivă a mandibulei în articulație apar problemele de dezvoltare cerebrală, de dezvoltare a coloanei. Iar de la acestea probleme apar problemele de postură, șolduri, genunchi.