Legile din România nu permit consumul de alcool la volan, fie el și în cantități foarte mici. Sunt multe cazuri de șoferi care, după o noapte stropită cu mult acool, se urcă la volan a doua zi crezând că dacă s-au odihnt alcoolul a ieșit din organism. Nici pe departe! Dacă procedezi așa, ai toate șansele să te trezești cu permisul suspendat și o amendă consistentă dacă ești oprit în trafic. Așadar, haideți să aflăm în cât timp iese alcoolul din organism la femei și bărbați.
Alcoolul și condusul nu fac treabă bună împreună. Băuturile alcoolice afectează o serie de funcții ale corpului, iar printre cele mai importante se numără claritatea vederii și timpul de reacție, esențiale pentru un șofer.
Trebuie menționat încă de la început că nu există un timp standard de eliminare a alcoolului din organism. Acest preoces diferă de la individ la individ, în funcție de greutate, vârstă și proces metabolic. De asemenea, medicii avertizează că ritmul de metabolizare al ficatului nu poate influențat nici de somn și nici de exercițiile fizice.
Totuși există anumiți indici care ne oferă o perspectivă asupra timpului de leiminare a alcoolului din organism, în funcție de tipul acestuia. Însă și aici lucrurile stau diferit la bărbați și la femei.
Dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi eliminat din organism complet de trei ori mai greu decât atunci când o bere se bea în aproximativ o oră. Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la 2 ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute.
O cantitate de 250 de ml de vin consumată în jumătate de oră va fi eliminată complet din organism în aproximativ 2 ore și 15 minute. Dacă aceeași cantitate este consumată într-o oră, timpul de eliminare din corp se reduce la puțin peste o oră.
În ceea ce privește băuturile spirtoase, 50 de ml de alcool cu o concentrație de 40% se elimină în aproximativ o oră și jumătate, arată infoalert.ro.
Pentru o bere consumată în decurs de o oră este nevoie de aproximativ 2 ore și 20 de minute pentru ca alcoolemia să ajungă la 0. Dacă berea este consumată în 30 de minute, timpul necesar va fi de peste 7 ore.
Dacă 250 de ml de vin sunt consumați într-o oră, va fi nevoie de 3 ore și 20 de minute pentru ca alcoolul să fie complet eliminat din organism. Dacă aceeași cantitate este băută în jumătate de oră, atunci vor fi necesare aproximativ 6 ore pentru a fi eliminată.
50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentraţie de 40% alcool sunt eliminați în aproximativ 2 ore. Iar în cazul în care cantitatea este dublă, timpul necesar eliminării crește la 4 ore.
Legislația de la noi admite o limtă a alcoolemiei în sânge de până la 0,2 la mie (echivalent cu 0,15 la mie în aerul expirat). Peste această limită, între 0,2 și 0,5 la mie, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă între 2.205 și 5.250 de lei și suspendarea permisului pe o perioadă de până la 6 luni. Alcoolemia peste 0,5 la mie este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.