Ouăle tradiționale, care sunt vopsite de Paște, sunt folosite și în scop decorativ, aranjate frumos în coșulețe pe masă. Adică sunt păstrate în afara frigiderului, la temperatura camerei. Păstrarea ouălor fierte tari la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp, permite bacteriilor periculoase, inclusiv salmonella, să crească rapid.
Agenții patogeni de origine alimentară cresc rapid la temperaturi cuprinse între 10 și 60 de grade Celsius. Aceasta este considerată „zona de pericol”. Temperatura medie a camerei variază între 20-25 de grade Celsius. În frigidere alimentele sunt păstrate la temperaturi sub 5 grade Celsius, ceea ce încetinește rata de creștere a bacteriilor.
Experții spun că ar trebui să aruncați întotdeauna, orice aliment perisabil, cum ar fi ouăle fierte, care au fost lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore. Ghidul de două ore se aplică ouălor proaspăt fierte, precum și celor pe care le păstrați la frigider și le scoateți din nou. În lunile fierbinți de vară sau oricând temperatura ambientală depășește 30 de grade Celsius, ar trebui să aruncați orice mâncare perisabilă, rămasă afară din frigider, pentru mai mult de o oră.
Deoarece ouăle fierte tari sunt gătite, ați putea crede că sunt mai sigure decât crude. Ouăle fierte sunt, de fapt, mai predispuse la contaminarea bacteriană din cauza deteriorării cojii lor în timpul procesului de gătire. Odată ce le-ați fiert și s-au răcit ușor la temperatura camerei, pot fi refrigerate și consumate în siguranță în decurs de o săptămână.
Vezi și Cum poți folosi cojile de ouă în grădină. Trucul e uimitor, trebuie să-l știi
Un ou stricat nu miroase întotdeauna urât, așa că nu ar trebui să riști dacă nu are un miros specific, de stricat. Înainte de a fierbe ouăle, aruncați-le pe cele care au crăpături sau imperfecțiuni pe suprafața cojii. Fierbeți-le bine până când gălbenușul și albul sunt tari. Când le serviți la masă, sau când le lăsați în coșulețe, la masă, ca decor, amintiți-vă să le puneți, din nou, după două ore, la frigider. Dacă le lăsați afară mai mult decât ar trebui, crește riscul de toxiinfecție alimentară.
Ouăle gata vopsite din magazin au o valabilitate mai mare deoarece sunt supuse unui proces de pasteurizare înainte de a fi ambalate și comercializate. Această pasteurizare implică încălzirea ouălor la o temperatură specifică timp de câteva minute, ceea ce ajută la eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni din interiorul ouălor.
În plus, ouăle gata vopsite din magazin sunt adesea ambalate într-un mediu steril și sigilat, ceea ce ajută la prevenirea contaminării ulterioare și la menținerea prospețimii ouălor timp de mai multe săptămâni.
Rețineți că, ouăle vopsite, acasă, pot fi păstrate la frigider, timp de șapte zile, după gătire, dar numai în următoarele condiții: