Dacă ai cumpărat o mașină, indiferent că este nouă sau la mâna a doua, va trebui să o înmatriculezi pentru a putea circula cu ea pe drumurile publice. Procedura este descrisă în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne 1.501/2006. În cât timp se eliberează numerele de înmatriculare în 2023 și ce trebuie să știe posesorii de automobile care urmează să le înmatriculeze.
De ce acte ai nevoie pentru a înmatricula o mașină
După ce ai achiziționat o mașină, indiferent că este nouă sau la mâna a doua, ai obligația de a o înmatricula, în termen de 30 de zile de la achiziție. Posesorii de autovehicule trebuie să se prezinte la Serviciul de Înmatriculări Auto din zona în care au domiciliu, cu o serie de documente asupra lor.
Trebuie menționat că procedura de înmatriculare a unei mașini second hand este mai simplă decât cea de înmatriculare a unui automobil nou. De asemenea, procedura este diferită dacă mașina este adusă din străinătate și nu cumpărată din România.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Lista cu acte care se depun la înmatriculare
Cererea solicitantului;
Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.
Certificatul de înmatriculare în original;
Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare;
Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
Actul de identitate al solicitantului, în original.
În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
În cât timp se eliberează numerele de înmatriculare în 2023 și cât este taxa
Pentru a primi plăcuțele cu numerele de înmatriculare, proprietarii de autovehicule trebuie să plătească o taxă. Aceasta este stabilită în funcție de tipul plăcii și de combinația de litere. Pentru numerele preferențiale, proprietarii nu doar că plătesc o taxă în plus, dar au și de așteptat mai mult timp.
În cazul plăcuțelor cu combinații de litere și cifre generate automat, timpul de așteptare este mai mic, la fel și taxa. Acestea sunt eliberate în aceeași zi, iar taxa este de 40 de lei. Pentru plăcuțele cu numere preferențiale, timpul de așteptare este de câteva ore sau o zi. Dacă ești programat la înmatriculări dimineața, poți primi numerele în aceeași zi. Dacă ai programare în a doua parte a zilei, plăcuțele vor fi gata, cel mai probabil, în ziua următoare. La taxa de 40 de lei se adaugă încă o taxă de 45 de lei pentru combinațiile de numere preferențiale.