Pașaportul este indispensabil dacă vrei să călătorești în țări din afara Uniunii Europene, dar și pentru copiii care au sub 14 ani, indiferent în ce țară ar merge. Chiar dacă optezi pentru un pașaport simplu electronic sau pentru un pașaport simplu temporar, trebuie să știi în cât timp se eliberează pașaportul în 2023, pentru a fi sigur că primești actul înainte de plecare.
Dacă urmează să călătorești și ai nevoie de pașaport, poți opta fie pentru unul clasic, fie pentru unul temporar. Acesta din urmă are avantajul că se eliberează mai repede, însă are valabilitate mai mică. De asemenea, ține cont că nu poți călători cu el în orice țară. Înainte de a alege ce fel de pașaport urmează să îți faci, trebuie să te interesezi dacă în țara în care urmează să mergi poți intra folosind un pașaport temporar.
Citește și: Ce poți să faci dacă ți-ai pierdut pașaportul sau ți-a fost furat. Este esențial să știi asta
În plus, pentru a călători în unele țări precum Turcia, pașaportul trebuie să mai fie valabil încă 6 luni după întoarcere. Pentru a reduce timpul de așteptare la ghișeu, poți face o programare online, în orice județ din țară, pe site-ul MAI. Documentele de care ai nevoie atunci când mergi să îți faci pașaport sunt:
Citește și: Cum se poate obține pașaportul în 2023. Cum te poți programa și de ce acte ai nevoie
Acte necesare în cazul copiilor:
Minorul trebuie să fie însoțit de ambii părinți. În cazul în care merge doar cu un părinte, acesta trebuie să aibă procură notarială de împuternicire din partea celuilalt părinte.
În cazul pașaportului simplu temporar, valabilitatea acestuia este de un an. Termenul de eliberare poate varia de la câteva ore până la maximum 3 zile lucrătoare. În unele centre, pașaportul simplu temporar se eliberează chiar în aceeași zi. În altele poate dura până la 3 zile.
Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor majore. Valabilitatea este de 5 ani în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Termenul de eliberare a acestuia variază între 5 și 15 zile.
Pașaportul poate fi ridicat de la centrul unde a fost făcut, în timpul programului cu publicul. În cazul în care nu este ridicat la data la care este gata, acesta va fi păstrat până când îi expiră valabilitatea. De asemenea, românii pot opta să primească pașaportul acasă, prin curier. Livrarea acestuia se face la adresa din cartea de identitate și trebuie să ridici personal pașaportul de la curier, fiind un act oficial. Dacă optezi pentru livrarea la domiciliu, va trebui să achiți o taxă la curier, în momentul în care primești pașaportul.
Pentru pașaportul simplu electronic taxa este de: 258 de lei (pentru persoanele care au peste 12 ani) și 234 de lei (pentru minorii care au sub 12 ani). Pentru pașaportul simplu temporar, există o taxă unică, de 96 de lei.
Taxa pentru pașaport se poate plăti în cadrul sucursalelor CEC Bank, la stațiile de plată de tip Selfpay CEC Bank sau online, pe ghișeul.ro. În momentul în care plătiți taxa, trebuie să completați corect datele personale pentru persoana care solicită eliberarea pașaportului. Acestea vor fi tipărite pe chitanța care face dovada plății și pe care o veți depune împreună cu cererea de eliberare a pașaportului.