Minivacanța de 1 Mai a început în forță. Mulți bucureșteni au pornit dis-de-dimineață către mare, acolo unde petrecerile se vor ține lanț în cele trei zile ale weekend-ului prelungit. Șoferii care au ales cea mai rapidă rută, cea pe Autostrada Soarelui, au de plătit o taxă de pod, la Fetești. Și cum puțini aleg să se mai oprească la punctele de plată, acestora le revine obligația să achite taxa de peaj prin SMS. Cei care nu o fac însă, se vor trezi cu amenzi de 10 ori mai mari față de valoarea ei. Iată, așadar, în cât timp trebuie să plătești taxa de pod de la Fetești ca să nu iei amendă.
Pentru a trece podul peste Dunăre de la Fetești, conducătorii auto trebuie să plătească o taxă de peaj. Ea poate fi achitată fie fizic, la ghișeele amplasate în apropiera podului, fie prin SMS. Pentru a evita cozile, cei mai mulți șoferi preferă să achite taxa utilizând cea de-a doua metodă.
Unii însă uită să o mai plătească și inevitabil se trezesc cu amenzi. Orice şofer contravenient poate fi depistat cu ușurință, întrucât Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instalat camere de supraveghere în mai multe puncte de pe autostrada A2.
Există un termen limită pâmă când poate fi plătită această taxă. Odată ce ai trecut podul de la Fetești, trebuie să te asiguri că ai achitat taxa de peaj până la ora 24.00 a zilei următoare trecerii.
Amenzile în cazul neachitării taxei cresc în funcție de capacitatea autovehiculului. Astfel că, pentru autoturimse, o trecere costă 13 lei, iar contravaloarea amenzii în cazul în care nu a fost plătită este de 10 ori mai mare, respectiv 130 de lei.
În cazul autovehiculelor care au între 9 și 23 de locuri sau între 3,5 și 12 tone, amenda este cuprinsă între 470 și 940 de lei. Iar pentru autovehiculele cu o capacitate mai mare de 23 de locuri sau o greutate mai mare de 12 tone, șoferii contravenienți primesc o amendă cuprinsă între 640 și 1.280 de lei.
În cazul autovehiculului care are mai mult de 12 tone minim patru axe, amenda de pod de la Feteşti este cuprinsă între 910 şi 1.820 de lei.
Așa cum spuneam anterior, taxa de pod poate fi achitată fie la ghișeu, fie prin SMS la numărul unic 7577. Textul SMS-sului trebuie să conțină numărul de înmatriculare și categoria autovehiculului.
Taxa de pod pentru autoturisme cu o greutate mai mică sau egală cu 3,5 tone este de 13 lei. Pentru microbuzele cu o greutate mai mică de 12 tone taxa este de 47 de lei, iar pentru autocare este de 64 de lei.
Citește și: „Nu te urca la volan daca nu ai acest act la tine. Iei amenda pe loc si puncte de penalizare”