Șoferii care depășesc limita legală de viteză, pot primi amenzi usturătoare, iar în unele situații li se poate reține și permisul de conducere. Există însă și cazuri când conducătorii auto primesc amenda acasă, prin poștă, dar procedura este mai complicată și necesită mai mult timp. Iată care este termenul în care poți primi acasă amenda pentru radar.
Conducătorii auto care depășesc limita de viteză impusă pe drumul pe care se deplasează pot fi sancționați cu amenzi calculate în funcție de valoarea punctului de amendă. Acesta se raportează și în 2023 la salariul minim din anul 2017, când valoarea acestui indicator a fost stabilită la 1.450 de lei.
Șoferii care ciruculă pe drumurile publice cu o viteză mai mare decât cea maximă admisă cu 10 km/h pe un drum public și sunt surprinși de aparatul radar, vor primi amendă. Cuantumul amenzii crește în funcție de cât de tare ai apăsat pedala de accelerație. Cei care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h se aleg, pe lângă amendă, și cu permisul suspendat.
În cele mai multe dintre cazuri amenzile sunt aplicate pe loc de polițiști, însă există și situații când șoferii le primesc acasă. Proedura în acest caz este ceva mai complicată. Mai întâi, poliția analizează imaginile video și identifică numărul de înmatriculare în baza de date. Apoi trimite proprietarului vehiculului o notificare prin care îl înștiințează cu privire la data și localitatea în care mașina sa a fost înregistrată de aparatul radar circulând cu o viteză peste limita maximă admisă.
După ce a primit înștiințarea, proprietarul mașinii este obligat să ofere informații poliției despre persoana care se afla la volan la momentul respectiv. Odată ce autoritățile au stabilit și acest lucru, pe numele persoanei respective se emite o citație. Sau se întocmește amenda care este transmisă prin poștă. În total, întreaga procedură poate dura până la 6 luni.
Șoferul care se simte nedreptăți și consideră că nu a încălcat legea, are dreptul de contesta amenda în instanță. În acest fel, el va scăpa, cel puțin temporar, de plata amenzii. În cazul în care instanța hotărăște că șoferul are dreptate, procesul verbal de constatare a contravenției va fi anulat.
O altă metodă de a scăpa de amendă este prescrierea acesteia. Potrivit art. 215 din Codul de Procedură Fiscală, ”dreptul organului de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, arată Promotor.ro.
Mai exact, șoferul poate scăpa de amendă, dacă statul nu deschide o proceură de executare silită în termen de 5 ani. Ori în cazul în care pe numele șoferului nu există bunuri care să poate fi executate silit.