În câte ore iese alcoolul din sânge, de fapt. După cât timp poți să conduci, dacă ai băut. Orice șofer trebuie să știe

Cât timp trebuie să aștepți după ce ai băut, pentru a putea conduce din nou

Scris de: Daoud Andra

07 May. 2023

În câte ore iese alcoolul din sânge, de fapt. După cât timp poți să conduci, dacă ai băut. Orice șofer trebuie să știe

Autoritățile atrag atenția asupra numărului alarmant de mare de șoferi care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Chiar dacă au trecut ore bune de când ai băut, este posibil ca alcoolul să nu se elimine complet din organism până când te urci la volan. În câte ore iese alcoolul din sânge și când te poți urca la volan, fără să riști amenzi sau dosar penal.

Toți șoferii trebuie să știe: în câte ore iese alcoolul din sânge

Consumul de băuturi alcoolice este interzis înainte de a conduce, iar toți șoferii români știu acest lucru. În ciuda interdicțiilor clare din Codul Rutier, mulți șoferi riscă și se urcă la volan după ce au consumat un pahar de băutură, sperând că nu vor fi opriți de poliție. În fiecare an, peste 10.000 de conducători auto sunt trimiși în judecată pentru că au condus cu o alcoolemie mai mare de 0,8 la mie. La acest număr se adaugă și cei care sunt surprinși la volan cu o alcoolemie mai mică de 0,8 la mie și primesc doar sancțiuni contravenționale.

Citește și: Taxa de pod Fetești 2023. Ce amendă primești dacă nu plătești taxa. Șoferii trebuie să știe asta

Consumul de alcool încetinește viteza de reacție și nivelul de concentrare la volan, chiar dacă au trecut ore bune de când ai băut. Timpul în care alcoolul este descompus de organism depinde de mai mulți factori, printre care: greutatea persoanei, vârsta, tipul și cantitatea de alcool consumată, precum și sexul. Femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbații.

Specialiștii explică faptul că, în medie, viteza de eliminare a alcoolului din sânge este de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Astfel, pentru o alcoolemie de 1,6 la mie este nevoie de minimum 10 ore pentru ca alcoolul să fie complet eliminat din organism.

Citește și: Cu ce viteză trebuie să circuli dacă ești șofer începător. Mulți fac greșeala

În câte ore iese alcoolul din sânge, de fapt. După cât timp poți să conduci, dacă ai băut. Orice șofer trebuie să știe
Alcoolul rămâne în organism ore bune după ce a fost consumat

Contează ce băutură ai consumat

Tipul de băutură pe care ai consumat-o influențează alcoolemia din sânge. Nu contează neapărat sortimentul băuturii, ci concentrația de alcool din băutura respectivă. În whisky, vodcă și, în general, în băuturile spirtoase este concentrată o cantitate mai mare de alcool decât în bere sau vin, de exemplu. Specialiștii spun, de asemenea, că nu există remedii eficiente pentru a accelera absorbția alcoolului din organism.

Citește și: Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum

Mulți oameni consumă cafea neîndulcită sau băuturi energizante, în speranța că efectele alcoolului vor trece mai repede și vor putea conduce fără să riște amenzi. Acestea ne ajută doar să nu ne mai simțim rău după ce am consumat alcool, dar nu au nicio legătură cu viteza de metabolizare a acestuia.

În România, potrivit legii, consumul de alcool se pedepsește cu amendă contravențională și cu suspendarea permisului de conducere, pentru o alcoolemie mai mică de 0,8 la mie. Dacă se depistează în sânge o concentrație de alcool mai mare de 0,8 la mie, șoferii riscă dosar penal și chiar închisoare, în cazul în care provoacă accidente cu victime, fiind sub influența alcoolului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
6.7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *