Mai e puțin până la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar gospodinele se gândesc deja la curățenia generală dinainte de Paște. Dar în ce zi este bine să te apuci să faci curat? Iată care este tradiția la români și ce trebuie să faci în această zi.
O vorbă din bătrâni spune că nu este bine „să te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”. Nu putem ști cu exactitate cât de adevărată este această vorbă, însă cert este că în Săptămâna Mare toate gospodinele se se pregătesc așa cum se cuvine pentru Paște.
De la curățenie generală și până la bucatele tradiționale, românul trudește de zor timp de aproape o săptămână pentru a întâmpina așa cum se cuvine Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului. Potrivit tradiției, curățenia de Paște trebuie începută din Lunea Mare. Atunci se spală toate hainele, dar și geamurile casei.
Gospodinele scot tot din casă și aerisesc pentru ca relele de peste iarnă să părăsească locuința. Se spală fiecare colțișor al încăperilor, și se dau cu var. Credincioșii trebuie să repare lucrurile stricate, iar de cele inutile trebuie să scape.
Citește și: „Femeia care face curățenie 7 ore pe zi în casă. Uimitor cum arată locuința ei”
În Săptămâna Mare sunt foarte multe treburi de făcut în gospodărie, iar curățenia este cu siguranță una dintre cele mai obositoare. De obicei, aceasta se întinde pe mai multe zile, însă este important și modul cum ne organizăm.
Putem împărți opreațiune pe mai multe zone și etape. Spre exemplu, este bine ca pentru început să scăpăm de lucrurile care nu ne mai folosesc. Ulterior, putem începe curățenia propriu-zisă: spălăm geamurile, dăm cu aspiratorul, curățăm covoarele, ștergem praful etc.
Baia și bucătăria necesită o atenție deosebită. Înainte de a ne apuca de curățarea lor, ar fi bine să aplicăm produse de curățare a calcarului de pe zonele expuse, cum ar fi cada, chiuveta și robineții.
Un alt sfat important este ca atunci când pornim curățenia dintr-o cameră să nu o părăsim până nu terminăm de făcut curat în încăperea respectivă. Se începe cu pereții, ferestrele, iar la final ne ocupăm și de podele.
Dacă vei respecta sfaturile de masi sus, cu siguranță vei avea mai mult spor în treburile casnice. O bună organizare te ajută să salvezi din timp, să fii mai eficient și să termini curățenia mai repede decât ți-ai fi închipuit.