În ce zi pică Sfânta Maria 2022. În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care se mai numește în popor și Sfânta Maria Mare. Iar pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Sfintei Fecioare Maria. Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Ea semnifică adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul și sufletul la cer a Maicii Mântuitorului.
Sărbătoarea, care în popor mai este numită și Sfânta Maria Mare sau Paștele verii, este cea mai veche dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului, însă mărturii despre existența ei nu există decât începând cu secolul al V-lea.
Deși unii consideră că a spune „La mulți ani” în ziua Adormirii Maicii Domnului cuiva care poartă numele Sfintei Fecioare Maria nu este un lucru bun, biserica ortodoxă afirmă că această practică nu este greșită, deoarece este considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, așa cum se arată și în troparul sărbătorii: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”, iar din acest motiv sărbătoarea nu este una tristă, ci una plină de bucurie, potrivit creștinortodox.ro.
În acest an, Adormirea Maicii Domnului va pica luni, și cum este declarată sărbătoare legală, ziua va fi liberă. Astfel, începând de sâmbătă, românii vor intra în minivacanța de Sfânta Maria.
Sărbătoarea este precedată de 14 zile de post strict, cu dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția Schimbării la Față (6 august), când este dezlegare la pește, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea.
Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
La fel ca la fiecare mare sărbătoare, în ziua prăznuirii Sfintei Marii se respectă o serie de tradiții și obiceiuri.
Se spune că pe parcursul acestei zile nu este bine să stai cu ușa închisă pentru că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul divin.
Chiar dacă nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, credincioșii pot rosti o rugăciune extrem de folositoare, despre care se spune că îndeplinește orice dorință.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.
După aceste rânduri, rostește „Tatăl nostru” și apoi:
„Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.