Cozonacul și pasca sunt două preparate care nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor în ziua de Paște. Este foarte important să știi când se pregătesc aceste aparate, potrivit tradiției. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este cea de dinainte de Paște și este încărcată cu tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă din cele mai vechi timpuri.
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor abundă în semnificații și tradiții. Iată în ce zi trebuie să prepari cozonacii, pasca și ouale roșii.
Pasca, ouăle roșii și cozonacii sunt preparate tradiționale nelipsite de la masa de Paști. Foarte multe femei comit greșeala de a le prepara prea devreme sau prea târziu, însă tradiția spune că ele trebuie să fie preparate în Joia Mare.
Pasca este este preparatul important care trebuie să fie pe masa tuturor, în ziua de Paște. Pasca se face din făină de grâu, cernută prin sită deasă.
Pasca are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde.
Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască. Apoi, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri, din aluat împletit, având la mijloc o cruce, și se lasă totul la crescut.
Peste brânză se face o cruce. Se unge totul cu ou și se coace în cuptorul încins.
De asemenea, cozonacul, pasca și ouăle se pot pregăti și în Sâmbăta mare, pentru a fi aduse apoi la biserică în noaptea de Înviere.
Legenda pascăi spune că, „în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără știrea lor.
Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paștile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om”, potrivit doxologia.ro.
Sare– jumătate de linguriță
Făină – 600 gr.
Lapte – 250 ml
Unt – 100 gr.
Gălbenușul de la 5 ouă
Zahăr – 50 gr.
Drojdie – 30 gr
Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
Ulei – 2 linguri
Un gălbenuș + 20 ml lapte pentru uns cozonacul înainte de coacere;
Albușuri – 5 bucăți
Nucă – 200 gr.
Zahăr – 120 gr.
Rom – 50 ml
Merișoare – 50 gr.
Unt pentru uns tava
Cacao – 5 linguri
Într-un bol se pune drojdia, se adaugă o linguriță de zahăr peste ea și o parte din lapte călduț.
Vasul cu drojdia se pune la loc călduț și în acest timp vă ocupați de aluat. Cerneți făina, adăugați sarea, untul topit, coaja de lămâie și coaja portocală. Gălbenușurile se mixează împreună cu zahărul rămas până când zahărul s-a topit. În tot acest timp a crescut și drojdia.
Citește și: Când începe școala după vacanța de Paște. Câte zile libere au elevii
Se adaugă peste partea uscată, drojdia, gălbenușurile și laptele rămas și se frământă până când aluatul s-a omogenizat. La final se adaugă și uleiul având grijă ca acesta să ajungă și pe fundul bolului cu aluat.
Merișoarele sunt opționale. Acestea se pot înlocui cu stafide sau se pot exclude. Se coace nuca se cern cele 5 linguri de cacao, iar albușul se bate spumă cu zahărul. Peste albușul bătut spumă se adaugă cacao și nucă măcinată și se încorporează totul cu o spatulă de silicon.
„Mi-am pregătit spațiul de lucru, am pregătit și tava pe care am uns-o cu unt și am început asamblarea, astfel: am scos aluatul din bol și l-am împărțit în două bucăți egale. Am întins prima bucată de aluat la aceeași dimensiune cu tava și am uns această bucată cu jumătate din compoziția de cacao și nucă.
Când am terminat de împletit aluatul, l-am ridicat cu grijă și l-am pus in tavă având grijă să pun capetele în interior, să le dosesc, pentru a evita desfacerea în timpul coacerii. Am pus cozonacul în tavă și l-am uns bine cu gălbeuș amestecat cu lapte.
L-am mai l ăsat la dospit, în tavă, 15 minute și l-am pus la copt în cuptorul preîncălzit la 160 °C timp de o oră și jumătate. Tava în care am copt cozonacul are 30×11 cm , este destul de mare. Din acest aluat se pot face 2 cozonaci dacă tava este mai mică”, este modul de preparare recomandat de chef Adi Hădean