Războiul din Ucraina îl aduce în atenția întregii lumi pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Este greu de înțeles pentru toată lumea de unde vine această obsesie a lui Putin pentru Ucraina. Un doctor în științe politice a explicat, de unde vine această obsesie a lui. De asemeena, el a încercat să răzbată în mintea lui Vladimir Putin. El a avut la bază un articol publicat chiar de Putin, în iulie 2021. Articolul se numește „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.
Colonelul de infanterie și doctor în științe politice, José Miguel Palacios, arată într-un document al Institutului Spaniol de Studii Strategice (IEEE), intitulat „Putin și dezintegrarea Rusiei”, că cea mai mare temere a președintelui rus a fost acea a dezintegrării Federației, odată cu plecare lui de la putere. El a transformat criza din Ucraina într-o chestiune de supraviețuire pentru statul rus, mai arată specialistul.
„Președintele rus Vladimir Putin are o imagine foarte clară despre ce este Rusia, ce a fost și ce ar putea fi în viitor. În această hartă mentală a președintelui rus, Ucraina joacă un rol central”, mai spune José Miguel Palacios în lucrarea sa.
Pentru Occident, motivul obsesiei lui Putin pentru țara vecină este de neînțeles. Dar această obsesie are un sens perfect în mintea liderului rus. El își dorește să readucă Rusia la poziția de putere mondială pe care a pierdut-o după căderea Uniunii Sovietice și îndelungata criză de identitate din anii 1990.
Potrivit lui Palacios, „președintele rus crede cu fermitate că în anii 1990 țara sa era pe punctul de a se dezintegra și este convins că tocmai asta și-au dorit occidentalii la acea vreme”.
De asemeena, mai spune el, Putin crede că, în continuare, țările occidentale urmăresc dezintegrarea Rusiei în state mici, gestionabile, care nu reprezintă un impediment pentru NATO. Potrivit lucrării colonelului Palacios, Putin vede în dezintegrarea URSS un antecedent care s-ar putea repeta în Rusia, odată ce el nu va mai fi la putere. „Aici intervine importanța Ucrainei. Pentru Vladimir Putin, Ucraina nu este o fostă republică sovietică ce a devenit mai independentă în anii 1990. Ucraina este parte integrantă a Rusiei, o parte pe care, conform raționamentului său, Occidentul a furat-o Rusiei”, mai arată Palacios.
În articolul publicat de Vladimir Putin, acesta arată că rușii și ucrainenii sunt, de fapt, un singur popor. El descrie, apoi, istoria comună a celor două popoare, trece în revistă legăturile istorice, culturale și lingvistice. Acesta fac din Rusia și Ucraina, spune el, un singur popor. „Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, un întreg”, afirmă, clar, Putin în articolul său.
Apoi relatează despre momentele importante din istoria comună, începând din secolul al IX-lea. „Rușii, ucrainenii și bielorușii sunt descendenți ai Vechiului Stat Rus, care era cel mai mare din Europa. În articol, Putin afirmă că Ucraina a fost configurată istoric într-un context rusesc. „Numele de Ucraina a fost adesea folosit cu termenul rus vechi ‘okraina’, periferie”, adică periferia Rusiei.
El mai spune că la bază a fost un singur popor, format din teri ramuri: Velikorusos, Malorusos și Belarusi. Acest popor ar fi suferit atacurile puterilor străine, fiind împărți în trei națiuni slave separate: ruși, ucraineni și belarusi.
„Ideea unui popor ucrainean ca națiune separată de ruși a început (în secolul al XVIII-lea) să prindă contur și să crească în elita poloneză. Nu are nicio bază istorică”, mai scrie Putin.
Dar pentru el, adevărata „amputare” a teritoriului istoric rusesc pentru a da formă unei Ucraine artificiale de astăzi s-a produs în timpul revoluției bolșevice. Departe de a-i face rău, în viziunea lui Putin, Uniunea Sovietică a favorizat Ucraina în detrimentul Rusiei. De fapt, pentru Putin, „Ucraina modernă este în întregime un produs al erei sovietice. Suntem conștienți și ne amintim că a fost construit cu o parte semnificativă din pământul Rusiei istorice”,mai citează Palacios din articolul lui Putin.
Putin mai scrie că în anii 1920-1930 a fost impus un proces de „ucrainizare” „care a dezvoltat și consolidat cultura, limba și identitatea ucrainene”. În cadrul acestui proces, „ucrainizarea a fost impusă și celor care nu se considerau ucraineni”.
Obiectivul URSS a fost „formarea la nivel de stat a trei popoare slave separate, ruși, ucraineni și belaruși, în locul marii națiuni ruse formate din Velikorussos, Malorussos și bieloruși.”
„Bolșevicii au tratat poporul rus ca pe o sursă inepuizabilă pentru experimentele lor sociale”. Pentru Putin, bolșevicii au „furat Rusia” poporului rus. Au împărțit teritoriul între noi republici care au devenite independente după căderea Uniunii Sovietice. Dar ar fi trebuit să returneze acele teritorii Rusiei.
În ciuda acestui fapt, Putin susține că „de-a lungul anilor 1990 dificili și al noului mileniu am acordat un sprijin considerabil Ucrainei”. Astfel, a economist guvernului ucrainean zeci de miliarde de dolari. De asemenea, își asumă o mare parte din evoluția Ucrainei, pe care o pune pe seama „acestei colaborări” cu Rusia.
După evenimentele de la Kiev din 2014 din revoluția de la Maidan, care l-a înlăturat pe președintele ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, el se plânge că, deși a încercat să mențină o colaborare cu Ucraina, nu a primit același răspuns din partea noilor lideri.
După revoluție, „cercurile de putere ucrainene au decis să-și justifice independența negându-și trecutul, cu excepția problemelor de frontieră. Au început să mitologizeze și să rescrie istoria, să înlăture tot ce ne unește și să se refere la perioada în care Ucraina făcea parte din Imperiul Rus și Uniunea Sovietică ca ocupație”, mai arată articolul lui Putin.
Presunile din UE și SUA pentru limitarea cooperării economice a Ucrainei cu Rusia au început cu mult timp înainte de 2014. „Pas cu pas, au târât Ucraina într-un joc geopolitic periculos, menit să transforme Ucraina într-o barieră între Europa și Rusia, într-o trambulină împotriva Rusiei”.
Interpretarea lui Putin asupra evenimentelor de la Maidan din 2014 are și o perspectivă proprie: „Țările occidentale s-au amestecat în afacerile interne ale Ucrainei și au susținut lovitura de stat. Grupurile naționaliste radicale au servit drept berbec. Sloganurile sale, ideologia sa și agresivitatea lui flagrantă rusofobă au devenit elementele caracteristice ale politicii de stat în Ucraina”, mai spune el.
„Toate lucrurile care ne-au unit și ne unesc până acum au fost atacate. În primul rând, limba rusă. Legea educației a eliminat practic limba rusă din procesul educațional”, denunță Putin în articolul său. „Cel mai neplăcut lucru este că rușii din Ucraina sunt forțați nu numai să-și nege rădăcinile, generațiile de strămoși, ci și să creadă că Rusia este dușmanul lor”, mai citează eldebate.com
Putin continuă: „Lovitura de stat și acțiunile ulterioare ale autorităților de la Kiev au provocat o inevitabilă confruntare și război civil. Rusia a făcut tot posibilul pentru a opri acest război fratricid”. „Locuitorii din Donbas (Donețk și Luhansk) „au fost nevoiți să ia armele pentru a-și apăra casele, limba și viața lor”.
El avertizează că „pentru mulți oameni din Ucraina, proiectul anti-rus este pur și simplu inacceptabil”. De asemeena, deplânge că „astazi, adevăratul patriot ucrainean este cel care urăște Rusia”.
„Sunt convins că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia. Rusia nu a fost și nu va fi niciodată anti-ucraineană”, conchide el.
Correct, mai ales ca in opinia mea, geografia este inima și motorul grupărilor sociale și a relațiilor dintre ele. Dar, întrebarea e: zilele acestea cu nenorocirile acestea, de ce nimeni, dar absolut nimeni nu relatează ce se întâmplă cu populația rusă din Ucraina (prin analogie cu situația și istoria din Donbas) și anume : se anunță zilnic victime în rândul populației civile ucrainiene.
Dar din cunoștințele mele, pe aceeași scară de bloc bombardat, locuiau vecini și ruși și ucraineni, care din ei au fost victime: numai ucrainienii? Și mai departe: sunt milioane de familii mixte, cum vor sa-si continue viața mai departe?
Kievul a fost capitala Rusiei Kievene.Epopeea nationala a poporului rus este Cantecul oastei lui Igor si descrie luptele impotriva cumanilor.Europa a incercat sa cucereasca RAusia prin catolicism si poloni .Asistam in continuare la asaltul impotriva Rusiei. Romanii pot sa retina ca de la scaunul papal a pornit catolicizarea Rusiei de veste si apoi a Transilvaniei sub forma bisericii unite cu Roma.