Postul Crăciunului a început, iar pe data de 15 noiembrie este o sărbătoare importantă în calendar, cu cruce albastră. Vezi mai jos care sunt regulile de care țin cont creștinii ortodocși în această zi.
Pe data de 15 noiembrie este sărbătoare cu cruce albastră în calendar. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Paisie de la Neamț, cunoscut și drept Paisie Velicicovschi. A fost unul dintre marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din secolul al XVIII-lea.
Sfântul Paisie de la Neamț s-a născut pe data de 21 decembrie 1722 și a fost fiul protopopului Ioan din Poltava. Chiar dacă este cunoscut sub numele de Paisie, la botez el primise numele de Petru. A luat decizia să se călugărească la mănăstirile Liubetk și Medvedovschi. A plecat apoi în Țările Române alături de Alexie, bunul său prieten.
Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a fost un îndrumător al vieții monahale din Moldova și este considerat în prezent o figură de seamă a istoriei Bisericii Ortodoxe. A murit pe data de 15 noiembrie 1794, fiind înmormântat în gropnița bisericii voievodale a Mănăstirii Neamț. A fost canonizat mai târziu de Biserica Ortodoxă Rusă, apoi de Biserică Ortodoxă Română cu numele Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind prăznuit în fiecare an pe data de 15 noiembrie.
Cu semnul de cruce albastră sunt însemnate sărbători ale sfinților romani sau ale căror moaște se găsesc in România.
Fiind sărbătoare în postul Crăciunului, creștinii ortodocși țin cont de anumite reguli: nu consumă carne, brânză, lapte sau ouă, nici alcool. De asemenea, în post nu se fumează. Pește se poate mânca doar în zilele cu dezlegare.
Potrivit calendarului creștin ortodox, zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului sunt: 21 noiembrie, 23, 24, 25 noiembrie (Sfânta Ecaterina), 30 noiembrie (Sfântul Andrei). 1 decembrie, 3 decembrie, 6 decembrie, 7, 8, și 12 (Sfântul Spiridon) decembrie, dar și 14 și 15 decembrie.
”Cuvioase Părinte Paisie, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane și cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi.
Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria. Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și, cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele.
Învață-ne, Sfinte Părinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi; învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu. Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și, mai ales, smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.
Așa să ne ajute Dumnezeu,
Amin!”