Tinerii care termină liceul sau facultatea vara aceasta pot depune cerere pentru ajutor de șomaj. Statul le oferă o sumă de bani, timp de 6 luni, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Ce criterii trebuie să bifeze și care sunt actele necesare.
Absolvenții din 2024 pot beneficia de ajutor de șomaj
Liceenii și studenții care sunt în ani terminali și care urmează să încheie cursurile vara aceasta pot beneficia de ajutor de șomaj, timp de 6 luni. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a transmis că absolvenții de liceu și de facultate au dreptul la un ajutor în valoare de 330 de lei, timp de 6 luni.
Absolvenții care vor să beneficieze de ajutor de șomaj trebuie să depună actele la ANOFM în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor. Cei care termină facultatea, școala profesională sau liceul trebuie să aibă diploma sau certificatul de studii care să ateste acest lucru, conform legislației în vigoare.
Vezi și: Cât costă studiile la liceul din București unde a învățat fiica Andreei Esca. E cu predare în limba franceză
Începutul unui nou an școlar este un moment încărcat de emoție și entuziasm pentru elevi, profesori și părinți deopotrivă, indiferent de colțul lumii în care…
Sistemul de rezidențiat medical din România se va modifica semnificativ în urma adoptării recentei Ordonanțe de Guvern 44/2024. Printre cele mai notabile noutăți introduse se…
”Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002”, precizează ANOFM, potrivit Edupedu.
Ce acte sunt necesare
Tinerii care vor să obțină indemnizație de șomaj trebuie să aibă, așadar, 16 ani împliniți și să fi absolvit fie liceul, fie o școală profesională, fie facultatea. Actele pe care trebuie să le depună în termen de două luni de la absolvire sunt:
- actul de identitate;
- actele de studii și de calificare, în original;
- declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 11 din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea şi completarea Procedurii de primire şi de soluţionare a cererilor de loc de muncă sau indemnizaţie de şomaj, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr. 85/2002
Vezi și: Ce fac și cum arată acum fiicele lui Ilie Năstase. Cea mică a reușit să intre la universitatea unde au studiat prințul William și Kate Middleton
- declarație pe propria răspundere a absolvenților că, la data solicitării dreptului, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii;
- adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat conform legii.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!