Indemnizația pentru creșterea copilului se majorează de la 1 ianuarie 2023 ca efect al creșterii indiciului de referință (ISR). De altfel, de la 1 martie 2023 se majorează toate ajutoarele în raport cu valoarea acestui indicator.
Începând din luna martie, indicele social de referință (ISR) va crește de la 525 la 598 de lei. Odată cu majorarea acestui indice vor avea loc și creșteri ale ajutoarelor de la stat, precum indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului etc.
În ceea ce privește indemnizația pentru creșterea a copilului, în urma majorării care se va aplica de la martie, mamele care primesc indemnizația minimă pentru creșterea copilului vor primi în plus 180 de lei, potrivit Antena 3.
Indemnizația are o valoare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia va fi din martie de 1.495 de lei.
Beneficiază de concediu pentru creșterea copilului, precum și de o indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, așa cum sunt definite de această lege) sau dacă s-au aflat într-una din situațiile considerate asimilate stagiului de cotizare, prin lege, potrivit daps.ro.
Beneficiarul indemnizației pentru creșterea copilului până la 2 ani, respectiv 3 ani este obligat să comunice în scris, orice modificare intervenită în situația sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariția acesteia. De indemnizația lunară beneficiază, opțional, oricare dintre părinții firești ai copilului sau una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament de urgență, precum și persoana care a fost numită tutore.
Citește și: „Indemnizație creștere copil 2023. Principalele modificări care apar de la 1 ianuarie”
Citește și: „Alocațiile copiilor se majorează în luna februarie. Câți bani vor primi în plus”