Un anunț important a fost făcut la începutul acestui an de Guvernul României. Indemnizație creștere copil va fi mai mare din 2022. Pentru părinții care se află la început de drum și nu știu foarte multe despre acest sistem, vă invităm să parcurgeți etapele prezentate mai jos, pentru a vă pune la curent cu schimbările de anul acesta. De asemenea, mai jos aveți actele necesare la dosar și valoarea maximă pe care o dă statul.
Atât mama, cât și tatăl pot intra în concediul pentru creşterea copilului. Există însă, o condiție. Aceea ca în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului să fi realizat:
Începând din 2021, cuantumul minim al indemnizaţiei de creştere a copilului nu a fost mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8.500 lei
„Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţa de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa”, este explicat în OUG nr. 111/2010, potrivit sfatulpărinților.ro.
Persoana care a adoptat copilul;
Mama sau tatăl adoptiv, adică cel careia i s-a incredintat copilul în vederea adoptiei;
Persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
Asistentul maternal profesionist
Persoana care a fost numita tutore al copilului.
Cerere tip (tipizat 1) pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului semnată de ambii părinţi (original);
Actul de identitate
Actul de identitate al celuilalt părinte
Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie)
Certificatele de naștere ale celorlalţi copii aflaţi în întreținere
Certificatul de căsătorie
Livretul de familie (copie) – în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;
Adeverinţa eliberată de angajator (tipizat 2) (original) din care sa rezulte că persoana îndreptățită: