Vara este bine să mâncăm cât mai natural, cât mai puțin procesat și cât mai puțin gătit. Astfel, de pe mesele românilor nu lipsesc tradiționalele roșii cu brânză. Pe lângă faptul că sunt sănătoase, sunt și răcoritoare. Totuși, această combinație nu este cea mai bună variantă pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Nutriționiștii au și o ipoteză în acest sens.
Roșiile cu brânză sunt deja un preparat celebru printre români, care cred că aceste produse ajută în procesul de slăbit. Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic a venit cu un avertisment care i-a pus pe gânduri pe români în ceea ce privește utilitatea roșiilor cu brânză în pierderea în greutate. Se pare că îndrăgita combinație de roșii cu brânză nu e recomandată persoanelor care vor să piardă câteva kilograme, nici chiar dacă pâinea lipsește. Potrivit nutriționistei, brânzeturile conțin de trei ori mai multă grăsime. Din acest motiv, acest aliment trebuie consumat cu moderație.
Avertismentul a fost făcut pe rețelele de socializare. Potrivit acesteia, pe lângă aportul ridicat de proteine ne putem alege și cu kilograme în plus. Însă, putem evita acest lucru dacă consumăm acest aliment cu moderație. Porția recomandată de brânză este de 70 de grame.
„E vremea roșiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză… fără pâine, o să spuneți, ca sa nu ne îngrășăm. Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza. Și când spun brânză, mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată. Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea și peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus, o felie de brânză de 100 g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70 g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.
Totuși, ne putem bucura în continuare de această mâncare, mai ales vara, când nu avem chef să stăm în căldura din bucătărie. Diferența constă în procentajul de roșii și de brânză consumate una lângă cealaltă. Combinația ideală ar fi de 80% roșii și 20% brânză.
„Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a mai notat nutriționistul.