Vasele în care gătești pot fi greu de curățat, mai ales dacă au urme de mâncare arsă pe ele. E suficient să uiți mâncarea pe foc timp de câteva minute și oala sau tigaia să capete un strat greu de îndepărtat de arsură. Care este ingredientul banal care curăță arsura de pe oale și tigăi.
Spălatul vaselor în care ai gătit poate fi o adevărată bătaie de cap, mai ales dacă mâncarea s-a ars și s-a lipit de ele. Multe gospodine preferă să lase vasele la înmuiat, cu apă caldă și detergent sau să folosească soluții chimice puternice pentru a dizolva grăsimea arsă. Cel mai bun remediu este însă un ingredient banal, ieftin, care se găsește în majoritatea gospodăriilor.
Citește și: De ce să pui o bilă de folie de aluminiu în mașina de spălat vase. Trucul face furori pe Tik Tok
Bicarbonatul de sodiu, ingredientul bun la toate din bucătărie, este eficient și în cazul arsurii de pe oale și tigăi. Presară un strat generos de bicarbonat pe fundul vasului unde este grăsimea întărită. Pune puțină apă, cât să se formeze o pastă, dar nu să dizolve complet bicarbonatul. Lasă amestecul să acționeze o jumătate de oră, după care spală vasul, folosind partea abrazivă a buretelui de vase sau chiar un burete de sârmă.
Bicarbonatul va dizolva eficient mâncarea arsă de pe vase și acestea se vor curăța fără efort și fără să apelezi la soluții chimice puternice. Poți presăra bicarbonat și pe buretele de vase, atunci când le speli.
Citește și: De ce să pui sare pe buretele cu care speli vasele. Trucul e uimitor, îl vei folosi mereu
După mai multe folosiri, vasele în care gătești se pătează și nu se mai spală așa cum ar trebui, mai ales pe exterior. Urmele de mâncare și de grăsime care ajung pe pereții exteriori și pe fundul oalelor, cratițelor și tigăilor se ard și formează un strat negru pe partea exterioară a acestora. Oricât de bine ai spăla vasele imediat după ce gătești, aceste urme arse sunt foarte greu de îndepărtat.
Pentru ca tigăile și oalele să-și recapete aspectul pe care îl aveau atunci când le-ai cumpărat, ai la îndemână un remediu ieftin și eficient. Este vorba tot despre bicarbonat de sodiu, însă de data aceasta în combinație cu ceva acid, pentru a avea un efect mai puternic. Bicarbonatul simplu nu dizolvă arsura de pe exteriorul vaselor, dar dacă adaugi oțet sau zeamă de lămâie, va avea o reacție chimică ce va duce la curățarea eficientă a acestora.
Întoarce tigaia sau oala pe care vrei să o cureți și presară o cantitate generoasă de bicarbonat pe fundul ei, cât să acopere complet petele de mâncare arsă. Acoperă cu un strat de șervețele de bucătărie, după care toarnă câteva linguri de oțet alb sau zeamă de lămâie pe șervețele. Lasă să acționeze o jumătate de oră, iar grăsimea întărită se va dizolva și va fi ușor de curățat. Tot ce mai ai de făcut este să clătești vasul cu apă caldă.