Ingredientul banal de pus în varza murată. Schimbă tot, rețeta cu care îi vei cuceri pe toți

Ce trebuie să pui în butoiul cu varză pentru un gust deosebit
Ingredientul banal de pus în varza murată. Schimbă tot, rețeta cu care îi vei cuceri pe toți

Ingredientul banal de pus în varza murată. După jumătatea lunii octombrie, gospodinele încep să se pregătească așa cum se cuvine pentru sezonul rece. Iar una dintre activitățile cele mai des întâlnite în această perioadă este pusul murăturilor. Iar varza necesită o atenție deosebită. De la alesul verzelor de pe tarabele din piață, până la ingredientele folosite, timpul  și temperatura de murare, toate etapele sunt extrem de importante.

Ingredientul banal de pus în varza murată

Gogonelele, castraveții, gogoșarii și varza murată sunt fără doar și poate vedetele sezonului de toamnă. Rețetele de murături diferă în funcție de fiecare zonă a țării în parte. Multe gospodine se laudă că dețin secretul pentru cea mai gustoasă varză murată, dar în realitate există un ingredient care reușește să facă diferența.

În primul rând, indiferent de rețeta pe care o folosești, important este să eviți folarea care se poate forma după murare, astfel încât să poți consuma varza în saramură chiar și în primele săptămâni de primăvară.

De asemenea, este foarte importantă și alegerea verzelor care trebuie pus în butoi. Cumpără-le doar pe cele ajunse la maturitate și care nu au nicio urmă de boli (lovituri de la grindină, găuri, frunze ofilite) sau dăunători.

Dimensiunea vezelor este și ea extrem de importantă. Sunt recomandate cele care au un diametru de cel puțin 15 centimetri, dar nu mai mult de 20, astfel încât să poată trece fără probleme prin gura butoiului. Forma lor trebuie să fie un pic aplatizată.

În Moldova, rețeta pentru varza murată cuprinde următoarele ingrediente:

  • apă
  • sare neiodată pentru murături
  • câteva tulpini de mărar uscat (10-15 cm) tăiate bucățele
  • felii de sfeclă roșie
  • câteva crenguțe de busuioc uscat

Chiar dacă sfecla roșie nu este atât de des întâlnită în rețetele pentru varza murată, acest ingredient banal are un efect dublu: pe lângă aspectul apetisant roșiatic pe care îl va oferi frunzelor de varză, va da și o aromă ușor dulceagă.

În unele zone ale țării, la muratul verzei se adaugă și hrean. Însă acest ingredient este destul de controversat. Gospodinele din Ardeal sunt de părere că hreanul nu face altceva decât să întârească frunzele de varză. El este totuși folosit pentru a reduce riscul apariției florilor de mucegai.

La ce temperatură se murează varza

Extrem de importantă este și temperatura la care este lăsat butoiul cu varză. Murarea depinde întotdeauna de câte grade avem în încăperea în care o păstrăm.

Astfel, pentru murare rapidă este nevoie de o temperatură de 25 de grade Celsius. În acest caz, varza devine acră după aproximativ șapte zile. La fiecare grad sub cele 25 de grade se adaugă patru zile la timpul nominal de murare.

Așadar, la o temperatură de 20 de grade varza se va mura în 17 zile. Temperatura optimă de murare este de 18 grade. Așa va deveni acră în 21 de zile.

Citește și: „De ce să pui în butoiul cu varză murată un săculeț de pânză cu boabe de muștar. Trucul nebănuit

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *