Ingredientul care distruge aluatul de cozonac. Nu îl adăuga sub nicio formă

Sfaturi importante de care trebuie să ții cont atunci când faci cozonaci.
Ingredientul care distruge aluatul de cozonac. Nu îl adăuga sub nicio formă

Cozonacul, desertul tradințional de pe masa de Paște, este un preparat pe care nu multă lume se încumetă să îl facă. Rețetele sunt adesea migăloase și necesită timp. Însă dacă vrei să nu muncești degeaba și să primești doar laude în ziua de Paște cu privire la cozonacul făcut de tine, trebuie să știi anumite secrete pe care doar gospodinele cu experiență le cunosc. Iată care este ingredientul care distruge aluatul de cozonac.

Ingredientul care distruge aluatul de cozonac

De Paște, Crăciun sau Revelion, mesele festive sunt incomplete și fără farmec dacă de pe ele lipsește tradiționalul cozonac. Însă a face cozonac este o adevărată artă. Necesită răbdare, iubire și ingrediente de cea mai bună calitate.

Și pentru că nu întotdeauna gospodinele se pot lăuda cu un cozonac bine crescut, pufost, aromat și copt fix atât cât trebuie, este necesar să știm câteva secrete extrem de importante în ceea ce privește aluatul. Așadar, ca să îți iasă aliuatul ca la carte, evită aceste greșeli.

Una dintre condițiile de bază pentru un aluat perfect este folosirea grăsimii și a zahătului. Însă dacă depășești cantitățile scrise în rețetă, te poți trezi cu un aluat care nu va crește, iar cozonacul tău nu va ieși nici pe departe așa cu ți-ai fi dorit.

Prin urmare, dacă exagerezi cu uleiul, untul (care trebuie să aibă 82% grăsime, nu mai puțin) sau untura din rețetă, aluatul cu siguranță nu va crește, iar cozonacul nu va ieși aerat și pufost. Și în privința zahărului lucrurile stau la fel. Nu folosi mai mult decât este cazul, altfel aluatul va fi greu și nu va crește frumos. Respectă întocmai cantitățile din rețetă!

Citește și: „Secretul celui mai bun cozonac de post. Ingredientul care îl face delicios, trebuie neapărat să-l adaugi în compoziție

Cât trebuie frământat aluatul

Pentru un cozonac pufos, care se desface în fâșii, aluatul trebuie frământat de trei ori cu pauze de 30 de minute. Prima frământare ar trebui să dureze cam 40-50 de minute, iar următoarele două aproximativ 5-10 minute.

În acest fel se dezvoltă rețeaua de gluten și se reactivează drojdia. Aluatul trebuie să se desprindă de pe mână, nu să fie lipicios. Totodată, prin frămânaterea repetată, aluatul va rămâne cald  și va avea aceeași temperatură pe toate părțile.

De asemenea, un alt aspect important pentru a obține un aluat fin și elastic este ca după fiecare frământare să trântești ușor aluatul în vas sau pe masă de 20 de ori.

Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit

După ce ai terminat de frământat, trebuie să lași aluatul la dospit la temperatura camerei (peste 22-23 de grade), pentru a-și mări volumul. Întregul proces poate dura de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de temperatura camerei și de cât de energic ai frământat aluatul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.8 56 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *