Toamna este sezonul murăturilor! În această perioadă gospodinele pregătesc o mulțime de borcane cu diferite legume pe care le vor consuma la iarnă. Pentru astăzi ți-am pregătit un mic truc, dar care se dovedește a fi de mare ajutor. Află care este ingredientul pe care nu trebuie să-l pui deloc în borcanele cu murături.
În primul rând nu folosi niciodată apă de la robinet. Acest tip de apă poate duce la aspectul tulbure al murăturilor. Este o apă dură și de aceea este indicat să o fierbi înainte de a o pune peste legumele pe care le pregătești pentru iarnă. Ideal ar fi să fierbi apa cu o zi înainte de a o adăuga peste murături.
Nu folosi sare de masă la murături. Sarea de masă nu este un bun conservant pentru murături. În comerț se găsește sare specială pentru murături, iar aceasta le va menține pe întreg parcursul iernii, iar zeama lor nu se va face tulbure. În situația în care zeama murăturilor începe să se tulbure și să capete un miros neplăcut este posibil să nu fi sterilizat bine borcanele. De asemenea, este foarte important ca zeama din borcan să acopere toate legumele din el.
În mod normal, se folosesc între 20 și 25 de grame de sare la fiecare litru de apă. Cantitatea este echivalentă pentru o lingură cu vârf de sare. Aceasta se amestecă bine cu apa, astfel încât să se dizolve. Saramura poate fi și dată în clocot, pentru ca sarea să se topească mai bine. Uneori se poate întâmpla, ca deși tu ai pus sare conform rețetei, murăturile să fie prea sărate.
Atunci este indicat să scoți saramura din butoi sau din bidon cu un furtun. Cântărește saramura și varsă o treime din cantitate. Vei înlocui saramura aruncată cu aceeași cantitate de apă fiartă și răcită. Altfel spus, dacă ai 3 litri de saramură, arunci 1 litru și pui în loc 1 litru de apă. Amesteci bine și torni saramura din nou peste murături.
Astfel reușești să scazi concentrația de sare din vasul cu murături, iar ulterior acestea nu vor mai fi așa sărate.