Ingredientul care se pune la castraveți murați în saramură. Le dă un gust mai bun, trucul de aur al gospodinelor

Ingredientul care se pune la castraveți murați în saramură. Le dă un gust mai bun, trucul de aur al gospodinelor

Ingredientul care se pune la castraveți murați în saramură. Din cămara fiecărei gospodine care s-a pregătit așa cum se cuvine pentru iarnă nu pot lipsi castraveții murați. Există multe moduri prin care poți pune castraveții la murat, însă pentru un gust desăvârșit, din rețetă nu trebuie să lipsească acest ingredient. Iată cum trebuie puși, de fapt, castraveții la murat.

Ingredientul care se pune la castraveți murați în saramură

Românii sunt mari consumatori de murături în sezonul rece. Iar castraveții murați sunt nelipsiți din cămara fiecărei gospodine. Aceștia trebuie păstrați într-un loc răcoros, la o temperatură de 10-15 grade, pentru ca procesul natural de fermentație să se poată declanșa.

Castraveții murați se pot consuma în orice moment al zilei. Unii români preferă să-i taie bucățele și să-i savureze sub formă de salată, în timp ce alții îi folosesc drept garnitură la mâncături gătite precum cartofi, fasole, linte, năut, carne de pui sau soia.

Însă chiar dacă sunt cele mai ușor de pus legume la murat, nu toate rețetele de castraveți în saramură oferă gustul delicios și textura crocantă.

Există un ingredient secret de care trebuie să ții contatunci când pui murături. Acela este sarea. Însă nu orice fel de sare. Este absolut recomandat să eviți să folosești sarea iodată. Pune doar sare de mare sau grunjoasă.

Rețetă gustoasă de castraveți murați

Așa cum spuneam anterior, castraveții sunt foarte simplu de pus la murat în saramură. Pentru o rețetă de care te vei îndrăgosti ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 kg de castraveți
  • 3 L de apă
  • 1 L de oțet
  • Sare grunjoasă sau sare de mare
  • 3 bucăți de usturoi
  • 6 linguri de zahăr
  • Ceapă după gust, 1 sau 2 bucăți
  • Piper boabe
  • 5 rădăcini de hrean
  • 10 frunze de dafin
  • Muștar boabe
  • 3 fire de mărar uscat

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea propriu-zisă, este necesar să speli foarte bine borcanele în care vei pune castraveții murați, pentru a evita apariția florii.

După ce ai curățat bine recipientele, așează câteva fire de mărar pe fundul lor, apoi pune castraveții cât mai compact. În spațiile rămase goale se pune hreanul tăiat în lungime, după care muștarul boae și mărarul.

După ce ai terminat de pregătit borcanele cu castraveți, trebuie să te ocupi de saramură.

Pune într-o cratiță la fiert apa împreună cu oțetul, sarea, piperul boabe, zahărul și frunzele de dafin. Ține saramura pe foc până când dă de câteva ori în clocot, apoi o poți turna în borcane.

Acestea trebuie închise foarte bine și apoi puse la fiert. Pentru a nu risca să se spargă borcanele, este recomandat să pui pe fundul lor bucăți de hârtie. După ce apa începe să fiarbă, mai lasă borcanele 15 minute la foc. Apoi scoate-le și depozitează-le într-un loc din bucătărie unde seă se poată răci. Ulterior, le poți pune în cămară.

Citește și: „Ce să nu pui niciodată în varza murată. Ingredientul care nu are ce să caute în borcanul cu murături, e o mare greșeală

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *