Ingredientul de aur pe care multe gospodine uită să îl pună în butoiul cu varza murată. Gospodinele se află în plină pregătire pentru iarnă, iar varza murată este nelipsită din cămara cu bunătăți. Rețetele sunt nenumărate, însă cea de mai jos promite gustul desăvârșit datorită unui ingredient extrem de important, dar pe care, de regulă, multe gospodine omit să îl pună în butoi.
Românii obișnuiesc să pună varza murată după rețete moștenite le părinți sau bunici. Înainte să pui varza la murat trebuie să ții cont însă de un aspect extrem de important: nu toate verzele sunt bune pentru a fi puse la murat.
Alegerea verzei de pe tarabe poate reprezenta o misiune dificilă, mai ales pentru cei fără experiență. Dar dacă ții cont de sfaturile de mai jos vei pleca acasă cu verzele potrivite.
Varzele ideale pentru murat trebuie să fie bine coapte, albe, cu frunze subțiri, iar căpățânile să fie îndesate, pline. De asemenea, foile de varză nu trebuie să fie afectate de dăunători.
Totodată, gospodinele cu experiență știu că varza bună pentru sarmale este cea ușor plată și nu perfect rotundă. În plus, trebuie să verifici ca varza să nu aibă frunzele pătate, găurite sau veștejite.
Este cunoscut faptul că cea mai bună varză pentru murat este cea românească. Aceasta are frunze mai subțiri, o culoare străvezi și de obicei este mai mică față de cele din import.
Un alt aspect extrem de important în alegerea verzelor este dimensiunea lor. Căpățânile trebuie să aibă diametrul cuprins între 15 și 20 de centimetri.
După ce am ales verzele potrivite, tot ce ne mai rămâne de făcut este să le punem la murat. Aici contează foarte mult ingredientele pe care le folosim. Deși nu sunt multe la număr, unul dintrel ele va face diferența. Gospodinele cu experiență pun, de obicei, la varza murată și busuioc, care le va oferi o aromă incredibilă.
Pentru un butoi de 30 de litri, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Unele gospodine folosesc și hrean, însă acesta este un ingredient destul de controversat. Deși are ca scop reducerea riscului apriției florii, hreanul vine și cu un dezavantaj: întărește varza, lucru care o va face greu de utilizat în prepararea sarmalelor.
Pregătirea ingredientelor
Îndepărtează primele două straturi de frunze, care de regulă sunt ofilite sau au de suferit de pe urma transportului. În funcție de preferințe, poți scoate sau nu cotoarele căpățânilor, dar lasă verzele întregi.
Sfecla roşie se curăţă de coajă şi se taie în două sau în patru (în funcţie de mărimea ei).
Tulpinile de mărar se rup în capete de 10-15 centimetri lungime.
Prepară saramura adăugând câte 30 de grame de sare la fiecare litru de apă rece.
Mod de preparare
Așează pe fundul butoiului busuiocul și 2-3 bucăți de sfeclă roșie. Acest lucru va preveni „băloșirea” verzei. Apoi pune verzele cât mai compacte începând cu căpățânile mai mari și terminând cu cele mai mici. Varza se pune neapărat cu cotorul în sus.
Printre verze strecoară restul bucăților de sfeclă roșie și bețele de mărar.
La final, adugă deasupra verzelor o greutate care să țină căpățânile în saramură. Bunicii noștri foloseau o piatră de aproximativ 2 kg pusă pe o bucată de lemn. Însă acum se găsesc în comerț dispozitive speciale din plastic cu șurub.