Varza călită este un preparat tradițional, consumat de românii din toate colțurile țării. Mai toate gospodinele știu să o prepare, însă secretul pe care foarte puține îl cunosc le va transforma radical preparatul dacă respectă toții pașii întocmai.
Rețetele transmise din generație în generație par perfecte așa cum sunt, însă fiecare adaugă câte ceva pentru a o personaliza. Greu de crezut că ar mai putea exista vreun secret atunci când vine vorba de unele preparate, dar surprize există peste tot, iar specialiștii în gastronomie nu se feresc să își împărtășească trucurile pentru ca toți să se bucure de o mâncare delicioasă. Varza călită se află printre preparatele preferate ale românilor, fiindu-i dedicate câteva pagini și în lucrarea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, scrisă de un maestru al gastronomiei românești, inegalabilul Radu Anton Roman.
„Când vine primăvara, cea a trufandalelor, vărzica tânără şi fină ca un miez de fruct se cunună regeşte cu mărarul. Pe cât de solemnă şi de grea e zicerea verzei toamna, pe atât de senin şi jucăuş e gânguritul ei primăvara-vara”, descrie acesta rețeta de varză călită.
Pentru a prepara varza călită după rețeta maestrului bucătar, ai nevoie de:
Secretul unei verze călite gustoase costră în amestecarea bine cu sare, imediat după ce este tocată și lăsată să se odihnească cel puțin un sfert de oră.
„Varza se împarte în patru şi se toacă fideluţă. Carnea se taie cubulețe, cârnaţii felii, morcovii se rad. Se încinge uleiul, se căleşte puţin varza cu morcov, boia şi piper, se stinge cu supă. Se adaugă carnea, cârnaţii, măduva, pasta de roşii, sare, se lasă să fiarbă înăbuşit 30 de minute. Se toacă mărarul. Când e gata, se drege cu iaurt şi se presară mărarul. (…) Varza mai în putere, dinspre vară-toamnă, se frăgezeşte aşa: se taie fideluţă, se freacă cu sare grunjoasă îndestul, să i se spargă pielea, şi se lasă în pace un sfert de oră şi mai bine, că ajută. Se spală apoi în apă rece: acum e bună de călit”, mai notează Radu Anton Roman în lucrarea sa.