Dacă te numeri printre cei care aleg să crească în curtea lor păsări, trebuie neapărat să știi acest truc. Există un ingredient banal pe care îl poți adăuga în apa acestora, care le întărește sistemul imunitar. Iată o metodă mai puțin cunoscută, dar foarte folositoare de a-ți menține păsările din curte sănătoase.
Găinile sunt cele mai des întâlnite păsări din gospodăriile oamenilor. Acestea sunt crescute atât pentru carnea lor gustoasă, cât și pentru ouăle lor bogate în proteine.
Care orice pasăre, găinile sunt predispuse și ele la îmbolnăviri de tot felul. De aceea, trebuie acordată o mare atenție procesului de imunizare.
Un truc pentru ca puii sau găinile să aibă o sănătate de fier este să le pui oțet în apa din care beau. Însă nu orice fel de oțet, ci de mere. Încearcă să obții un produs artizanal, din ingrediente naturale, chiar preparat în casă.
Aciditatea oțetului de mere acționează ca un antibiotic ușor, natural. Acest ingredient este bogat în vitamine și minerale, care sunt de mare ajutor păsărilor din curte.
Citește și: Pune bicarbonat de sodiu în cotețul găinilor. Efectul e vizibil în doar câteva ore
De regulă, oțetul de mere este foarte important să fie inclus în dieta puilor și a găinilor, atunci când păsările trec prin momente de stres. Poate fi vorba de perioada de vară, când păsările suferă de pe urma caniculei, de mutarea într-un coteț nou, de introducerea în efectiv a unor păsări noi, după atacul unui animal sălbatic sau la căderea primei zăpezi. De asemenea, poți picura oțet în apa și să dai să bea păsărilor care se recuperează după anumite răni.
În toate aceste situații, sistemul imunitar al păsărilor poate slăbi. Pentru a susține imunitatea lor, ai la îndemână acest truc.
Citește și: Singura diferență dintre ouăle albe și cele maro. Detaliul pe care puține gospodine îl știu
În plus, oțetul pus în apa de băut a dovedit că ajută la creșterea mai rapidă și luarea în greutate în cazul puilor pentru carne.
Pentru a menține săntatea păsărilor, optează pentru o cură de oțet de mere pus în apa de băut timp de o săptămână. Frecvența să nu fie mai mult de o dată pe lună.
Oțetul de mere nu se administrează niciodată direct păsărilor, ci este un ingredient care se folosește diluat cu apă. Nu trebuie depășit un procent de 2% de oțet de mere în raport cu cantitatea de apă.
Așadar, la un litru de apă, nu trebuie pus mai mult de 20 ml. O practică obișnuit printre crescători este folosirea a 10 ml de oțet la un litru de apă pentru perioadele când sunt stresate și numai 3-5 ml de oțet în perioada de întreținere timp de 3-5 zile pe lună.