Ingredientul minune care ține departe afidele de grădina ta. Ce și când să presari printre plante, așa vor înflori abundent - Ego.ro

Ingredientul minune care ține departe afidele de grădina ta. Ce și când să presari printre plante, așa vor înflori abundent

Află cum să combați afidele din grădina ta

Scris de: Oana Matei

29 Jul. 2023

Ingredientul minune care ține departe afidele de grădina ta. Ce și când să presari printre plante, așa vor înflori abundent

Afidele sunt insecte mici, de obicei de culoare verde, galbenă, maro sau neagră, care se găsesc adesea pe plantele din grădini și livezi. Cunoscute și cu denumirea de purici de plante, aceste insecte sunt hemiptere, in termeni populari, ele au o “trompă” cu care perforează suprafața plantei și sug elementele nutritive din interior. Ele se adună în colonii pe frunzele, tulpinile și mugurii plantelor, unde pot provoca daune semnificative. Atunci când populația de afide crește, aceste insecte pot slăbi planta gazdă, provocând răsuciri, deformări și încrețiri ale frunzelor. De asemenea, afidele pot secreta un lichid zaharat numit miere-de-dulce, care poate atrage formarea mucegaiului negru sau chiar alte insecte dăunătoare, cum ar fi furnicile.

Metode ecologice de combatere a afidelor

Combaterea afidelor din grădină poate fi o provocare, dar există mai multe metode eficiente și ecologice pentru a ține aceste dăunătoare sub control. Iată câteva strategii pe care le poți încerca:

Apa sub presiune

Utilizează un furtun cu apă sub presiune pentru a spăla afidele de pe plante. Concentrează jetul de apă pe partea inferioară și superioară a frunzelor, unde se adună adesea aceste insecte. Repetă această operațiune zilnic, mai ales dimineața sau seara, pentru a îndepărta continuu coloniile de afide.

Utilizează insecticide naturale

Poți prepara un insecticid natural din săpun lichid și apă. Amestecă una sau două linguri de săpun lichid într-un litru de apă și pulverizează soluția pe plantele afectate de afide. Săpunul va sparge stratul protector de ceară de pe corpul afidelor, ducând la deshidratarea și moartea lor. Asigură-te că săpunul este biodegradabil și că nu folosești o cantitate excesivă, pentru a nu afecta și alte insecte benefice.

Ulei de neem

Un alt insecticid natural eficient împotriva afidelor este uleiul de neem. Amestecă una sau două linguri de ulei de neem cu o lingură de săpun ecologic într-un litru de apă și pulverizează soluția pe plante. Uleiul de neem nu numai că respinge afidele, ci și insectele, gândacii, viermii de varză, furnicile, omizile și minerii. Poate fi folosit și pentru a controla răspândirea ciupercilor la alte plante din grădina ta.

Vezi și De ce să pui folie de aluminiu în jurul plantelor din grădină. Trucul pe care puțini îl cunosc, efectele sunt extraordinare

Pământ de diatomee sau diatomită

Pământul de diatomee este o substanță naturală și ecologică, alcătuită din fosile microscopice ale unor organisme numite diatomee. Pământul de diatomee sau diatomită este un material natural care îmbunătățește structura solului și acționează ca un îngrășământ natural, dar și ca un insecticid ecologic. Există două moduri de a aplica diatomită pe plante: o metodă uscată și una umedă.

Metoda uscată: Cel mai bun moment pentru a aplica diatomita este dimineața devreme sau seara, când plantele sunt umede cu rouă, deoarece umiditatea ajută diatomita să adere la plantă. Alternativ, înainte de a aplica diatomita, utilizează furtunul pentru a uda plantele. Fă acest lucru pe toate părțile plantei, inclusiv pe partea inferioară a frunzelor. Apoi șterge ușor plantele în timp ce sunt încă umede și asigură-te că aplici diatomita și pe partea inferioară a frunzelor. Aplică diatomita în jurul bazei plantei pentru a înlătura afidele, melcii și alte insecte dăunătoare.

Metoda umedă: Se amestecă 4-5 linguri de diatomită cu un litru de apă și se toarnă într-o sticlă cu pulverizator. Stropește bine plantele, inclusiv partea inferioară a frunzelor, până când plantele sunt umede, dar nu picură. Agită în mod regulat pentru a preveni depunerea substanței pe fundul sticlei de pulverizare. Odată ce plantele se usucă, vor avea un strat subțire și uniform de diatomită.

Vezi și Trucul genial care salvează varza de dăunători. Ce e important să folosești seara, va fi de mare ajutor

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
8.1 28 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *