Frișca este un ingredient versatil care poate fi folosit într-o multitudine de rețete dulci. Mulți dintre noi s-au confruntat cu frustrarea de a obține o frișcă care nu se întărește suficient și are o textură prea moale. Ei bine, există un secret la îndemâna noastră pentru a rezolva această problemă – adăugarea unui ingredient banal. În rândurile următoare vei citi despre metoda perfectă pentru ca frișca ta să obțină o consistență fermă și delicioasă.
Frișca este preferată de mulți pentru gustul său bogat și cremos, însă obținerea unei consistențe ideale poate fi o provocare. Frișca prea lichidă sau friabilă poate afecta calitatea desertului final și poate pune în pericol aspectul și gustul dorit.
Pentru a obține o frișcă gustoasă, onctuoasă este importantă calitatea smântânii folosite. Cea mai bună este smântâna naturală pentru frișcă, din lapte, nu vegetală, cu grăsime de minim 30%. Aceasta se găsește adesea sub formă pasteurizată, ambalată în cutii. În hipermarketuri, în general, se găsește la raftul cu lapte pasteurizat, nu în frigidere. Tot la cutie tip UHT, se găsește smântână pentru gătit. Nu încercați să preparați frișcă din acest tip de smântână, pentru că nu veți reuși, este un produs diferit. Acest tip de smântână se folosește strict la prepararea rețetelor de mânare, cum ar fi supe, ciorbe, ciulama, etc.
De ce este bună gelatina pentru frișcă
Pentru a obține o frișcă cu textură fermă cel mai folosit ingredient este gelatina. Gelatina este o substanță obținută din colagenul prezent în oase și țesuturile animale. Ea este solubilă în apă caldă și se solidifică atunci când este răcită. Adăugând gelatină în frișcă, aceasta conferă structură și stabilitate. Astfel, frișca nu numai că va rezista mai bine la manipulare, ci va păstra și forma dorită, indiferent dacă este folosită ca umplutură pentru prăjituri sau ca acoperire pentru torturi.
Metoda corectă de utilizare a gelatinei
Adăugarea de zahăr pudră: Zahărul pudră conține amidon care ajută la stabilizarea frișcii. Adaugă puțin zahăr pudră în timp ce mixezi smântâna pentru a-i oferi o textură mai fermă și pentru a preveni separarea grăsimilor de apă.
Adăugarea de cremă tartar ( acid tartaric): Crema tartarul este un acid natural care ajută la stabilizarea spumei de frișcă. Adaugă o cantitate mică de cremă tartar în smântână înainte de mixare și continuă să mixezi până obții o frișcă fermă și stabilă.
Răcirea smântânii înainte de a o folosi pentru prepararea spumei de frișcă este esențială din următoarele motive:
Vezi și Cum faci frișcă de post. Rețeta rapidă, pentru deserturi delicioase