Piureul este una dintre cele mai preparate garnituri din bucătăria românească. Acest amestec de cartofi fierți cu unt, sare, lapte sau alte ingrediente în funcție de preferințe, este ideal alături de multe feluri de mâncare. Se poate întâmpla însă ca atunci când îl amesteci să se formeze nișe cocoloașe. Îți spunem mai jos ce să adaugi în piure pentru a nu te confrunta cu situația aceasta.
Cunoscutul vlogger Bărbosu a publicat pe canalele sale un video în care explică felul în care se face cel mai bun piure, cremos și gustos. Sfatul lui este să nu folosești apă. De asemenea, recomandă smântâna lichidă în loc de lapte, iar aceasta neapărat să fie încălzită. Untul trebuie să fie integrat treptat, exact ca în procedura pentru maioneză. La final, vei obține cel mai cremos și gustos piure!
„Cel mai mare dușman al piureului este apa, ea nu are niciun gust. Așa că după ce îi fierbeți, trebuie să îi lăsați să se scurgă măcar două minute. Apoi, grasimea trebuie integrată, treptat, la fel ca la maioneză. Eu folosesc smântână lichidă în loc de lapte, e musai să fie încălzită, așa că puteți puneți puțină smântână, apoi o bucățică de unt, apoi iar smântână, apoi iar lapte. Vedeți ce cremos e?”, spune vloggerul culinar.
Vezi și – Când se pune sare în piure, de fapt. Multe gospodine greșesc, îi strică tot gustul
Mai întâi de toate este bine să știi că pentru piure sunt ideali cartofii albi, deoarece au un conținut mai ridicat de amidon. Aceștia se curăță, se spală, se taie cuburi și se pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au fiert, i-ai curățat și i-ai zdrăbit, amestecă-i cu celelalte ingrediente. Peste cartofii fierți se pun de obicei unt și lapte, pentru a obține un piure delicios. Dacă nu vrei să pui aceste două ingrediente află că există și varianta vegetală. În loc de lapte și unt folosește margarină sau smântână lichidă vegetală. Aceste ingrediente fac piureul să fie pufos și sățios și nu schimbă gustul preparatului final.
Cartofii au un conținut ridicat de amidon. Acesta poate influența consistența preparatului final, în funcție de cum pregătești piureul. Dacă alegi să folosești mixer sau blender, vei activa amidonul, iar piureul va avea o consistență elastică și gumată, nu una cremoasă și pufoasă, așa cum este de dorit.