Clătitele se numără printre deserturile preferate de mulți, atât adulți, cât și copii. Indiferent cu ce sunt umplute, clătitele trebuie să fie subțiri, pufoase și aromate. Poți obține acest rezultat și fără să pui ulei în tigaie, care este ingredientul pe care să-l pui în aluatul de clătite ca să nu se lipească și să devină pufoase.
Clătitele reprezintă o idee de desert rapid și ușor de făcut, în orice moment. Atunci când ai poftă de ceva dulce făcut în casă, când ai musafiri sau pur și simplu fără vreo ocazie anume, o porție de clătite poate fi o alegere delicioasă pentru o gustare rapidă. Clătitele se fac ușor, din ingrediente la îndemână, pe care le avem mai tot timpul în casă. Pentru a obține cel mai bun rezultat, este nevoie să ții cont de câteva trucuri.
O clătită perfectă este întotdeauna subțire și pufoasă, rumenită cât trebuie și aromată. Atunci când prepari compoziția, trebuie să adaugi un anumit ingredient pentru a obține cele mai bune clătite. Este vorba despre unt topit, care le va da o textură deosebită. În plus, nu va mai fi nevoie să ungi tigaia cu ulei dacă ai pus unt în compoziție.
Ingrediente:
Citește și: Secretul celor mai bune clătite de post. Ce să adaugi ca să iasă pufoase, rețeta simplă și rapidă
Începe prin a topi untul pe aragaz, însă fără să-l lași să se ardă. Laptele, apa minerală și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, în caz contrar untul se va închega la loc atunci când îl amesteci cu celelalte ingrediente. Pentru a te asigura că nu se întâmplă acest lucru, poți încălzi puțin laptele.
Pune ouăle într-un bol încăpător și adaugă peste ele un praf de sare, zahărul vanilat și untul topit. Amestecă bine cu ajutorul unui tel sau cu mixerul. Pune apoi laptele și adaugă treptat făina, amestecând astfel încât să nu se formeze cocoloașe. La final, pune apa minerală pentru a subția aluatul și a-l aduce la consistența dorită. Apa minerală face ca aluatul de clătite să fie aerat și pufos.
Lasă aluatul deoparte pentru 15-20 de minute, după care poți prepara clătitele. Pune o tigaie antiaderentă pe foc, iar când este încinsă pune un polonic de aluat. Rotește tigaia astfel încât compoziția să fie distribuită uniform, pe toată suprafața ei. Coace clătita la foc mediu, timp de 1-2 minute, după care întoarce-o pe cealaltă parte, folosind o spatulă sau o paletă.
Procedează la fel și cu restul aluatului. Savurează clătitele cu cremă de ciocolată, miere, dulceață, gem sau fructe proaspete. Păstrează clătitele acoperite, pentru a nu li se usca marginile.