Deși este considerat un preaparat destul de controversat, caltaboșul nu lipsește de pe mesele românilor de Sărbători. Rețetele și denumirea acestui preparat sunt însă diverse, în funcție de fiecare regiune a țării în parte. Există însă un truc pe care doar gospodinele cu experiență îl cunosc și care dă caltaboșului un gust extraordinar. Trebuie să îl încerci și tu.
Caltaboșul se numără printre preparatele tradiționale de pe masa de Crăciun. El se pregătește în mod special de Ignat, după tăierea porcului. Caltaboșul se prepară din măruntaiele acestuia, fierte și tocate.
Compoziția caltaboșului diferă în funcție de zonă, la fel și denumirea sa. Spre exemplu, în Moldova se numește chișcă, iar ca mod de preparare se deosebește de caltaboșul gătit în Sudul țării prin faptul că la final se și prăjește.
Pentru a găti cel mai bun caltaboș ai nevoie de următoarele ingrediente:
De asemenea, vei avea nevoie de aceste ingrediente pentru zeama de fiert:
Ce condimente trebuie să pui neapărat la caltaboș
Primul pas este curățarea și spălarea foarte bine a mațului de porc. Pentru a scăpa de miros, intestinul se lasă în apă rece cu oțet, sare și câteva felii de ceapă.
Se toacă legumele și carnea de porc. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit. Orezul se spală în mai multe ape și se scurge foarte bine.
După care, toate ingredientele se amestecă într-un vas încăpător. Secretul pentru un caltaboș de casă foarte gustos constă în adăugarea maghiranului uscat. Acesta va da o aromă deosebită și un gust extreordinar preparatului.
Se trece la umplerea mațului cu întreaga compoziție făcută. La final, caltaboșul se pune la fiert în zeama cu ingredientele adăugate.
Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 60-70 de minute.
Ignatul se sărbătorește pe data de 20 decembrie. În funcțeie de fiecare zonă, oamenii păstrează anumite tradiții legate de ziua de Ignat.
În primul rând, când spui Ignat, spui tăierea porcului. Este o tradiție arhaică, care s-a schimbat însă în timp. Dacă înainte participau doar doi bărbați la sacrificarea animalului, acum participă întreaga familie. Mai mult, a devenit chiar un motiv de reunire a familiei. În timp ce curăță porcul sacrificat, oamenii beau vin sau țuică fiartă și se bucură de bucățile cele mai fragede de șorici.
Există totuși și lucruri pe care nu trebuie să le faci de Ignat. Spre exemplu, tradiția spune că în ziua de 20 decembrie nu este permisă nicio altă activitate, ziua întreagă fiind dedicată doar tăierii, sortării și pregătirii specialităților din carne de porc.
Obligatoriu în această zi se face pomana porcului.
De asemenea, femeile e ocupă de împărțirea cărnii pe categorii, însă numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuțitul pe fruntea animalului, apoi termină de tranșat.
La sate, se crede că splina porcului este cea care descoperă durata iernii. Atunci când splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă. Dacă splina este subțire arată că va fi o iarnă săracă în zăpadă, iar anul nou va fi secetos.
Citește și: „Cum se prepară toba de casă. Rețeta tradițională din caietul bunicii”