Ouăle, făina, zahărul și un praf de sare sunt ingredientele de bază pentru a face chec, unul dintre cele mai simple și populare deserturi ale noastre. Dacă îmbogățim rețeta de bază cu unt, lapte, fructe, nuci rezultă un desert delicios și rapid de făcut. Dar nu întotdeauna checul ne iese pufos, deși respectăm rețeta în detaliu. Hai să afli ce să adaugi în chec și ce sfaturi să urmezi pentru a prepara cel mai pufos chec, care nu se usucă a doua zi.
Ingredientul secret și sfaturi utile pentru un chec pufos
A face un chec bun depinde de mai mulți factori, dintre care, trei sunt fundamentali: ingredientele, temperatura și cantitatea de aer pe care o încorporăm în aluat.
- Timpul de mixare al ouălor este esențial pentru a a obține un chec spongios, pufos.
- Gălbenușurile se folosesc la temperatura camerei. Cu ajutorul unui mixer, gălbenușurile se bat împreună cu o parte din zahărul indicat în rețetă și cu uleiul, până ce se deschid la culoare și compoziția devine cremoasă.
- Pentru a forma o spumă tare, albușurile se folosesc reci, imediat scoase din frigider. Se adaugă un praf de sare, până se formează o spumă. În acest moment se adaugă restul de zahăr, apoi se continuă mixarea până se formează o spumă tare ca la bezea.
- Respectând acești pași, nu va mai fi nevoie să folosiți praf de copt în niciun aluat care conține albușuri. Aerul din spuma de albușuri acționează ca agent natural de creștere.
Trucuri și sfaturi prețioase pentru un chec pufos și delicios
- Făina și praful de cacao se cern, astfel vor fi aerate și fără cocoloașe. Amestecarea se face prin mișcări ușoare, circulare, cu ajutorul unei spatule de lemn sau de silicon, pentru a păstra celulele de aer din aluatul format.
- Nucile se prăjesc ușor înainte de a fi adăugate în compoziția de chec. Atenție, nucile se ard foarte repede. Prăjește-le într-o tigaie 5 minute, scuturându-le constant.
- Ingredientul care sporește textura pufoasă a checului este apa minerală. Aceasta se amestecă în compoziția de gălbenușuri. Apa minerală sporește rețeaua de aer din aluat, ajutând să formeze textura pufoasă a checului. De asemenea, apa minerală o poți folosi cu succes la prepararea checului de post.
- Un alt factor important, este temperatura de coacere a checului. Înainte de a da tava cu chec la cuptor, cuptorul se pre încălzește la 180 de grade. Checul se coace la această temperatură timp de aproximativ 15 minute, apoi se scade temperatura la 170 de grade, pentru 10 minute. Poți verifica gradul de coacere a checului cu ajutorul scobitorii. Înfige o scobitoare în mijlocul checului. Dacă iese lipicioasă, mai lasă checul la copt 5 minute.
- După coacere, scoate checul din tavă și lasă-l la răcit pe un grilaj. Astfel, previi umezirea checului.
- Checul se feliază după răcirea completă.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!