Salata de boeuf se numără printre preparatele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele de sărbători ale românilor. Poate fi preparată însă în orice perioadă a anului, fără o ocazie anume, fiind un fel de mâncare delicios. Dacă este pregătită ca la carte, salata va avea un gust nemaipomenit. Care este ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în salata de boeuf. Îi strică și gustul, și aspectul.
Salata de boeuf este, la bază, un preparat simplu. Se gătește din legume fierte, murături, carne fiartă, iar la final toate aceste ingrediente se leagă cu maioneză preparată în casă. În mod tradițional, salata de boeuf se face cu carne de vită. De la acest ingredient i se trage și numele, de fapt: boeuf=vită în limba franceză. Deși aceasta este ingredientul principal, salata a fost adaptată în numeroase bucătării.
Multe gospodine folosesc carne de pui sau de curcan la salata de boeuf. Acestea sunt varianta utilizate des în bucătăria românească, deși nu respectă rețeta originală. Cea mai bună carne pentru acest preparat este rasolul de vită. Un alt secret este ca rădăcinoasele să fie fierte în aceeași oală în care fierbe carnea de vită.
Murăturile reprezintă o parte importantă din salata de boeuf. Castraveții și gogoșarii sunt cei care dau salatei acel gust acrișor și sărat, perfect echilibrat. Este ideal să folosești castraveți murați în saramură, nu la oțet. Gogoșarii pot fi în oțet. O greșeală pe care o fac multe gospodine este că adaugă murăturile în salată imediat după ce le toacă. Acestea trebuie scurse de lichid, pentru că își lasă foarte multă zeamă, după ce sunt tăiate.
Citește și: Nu mai consuma sub nicio formă salata de boeuf dacă observi asta pe ea. Arunc-o imediat la gunoi
Dacă pui castraveții și gogoșarii peste celelalte ingrediente imediat ce i-ai tocat, aceștia vor lăsa toată zeama în salată. Nu doar că preparatul va fi apos, dar este posibil să iasă și prea acru sau prea sărat, din cauza saramurii scurse din murături.
Toacă prima dată castraveții și ardeii și pune-i la scurs într-o sită. Ocupă-te apoi de legumele fierte: cartofii, morcovii și țelina se taie cubulețe potrivite. Nu da cartofii pe răzătoare, pentru că amidonul din ei va capăta o textură gumată. Pune murăturile scurse de apă peste legumele fierte și tocate, adaugă carnea fiartă și tăiată cubulețe și maioneza.
La final, pune o lingură de muștar, pentru a echilibra gustul și pentru ca salata să nu fie grețoasă, din cauza maionezei. Salata de boeuf trebuie lăsată la rece câteva ore, pentru ca aromele să se combine, înainte de a fi savurată.